Σε νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας για τέταρτο διαδοχικό μήνα τις προβλέψεις της αγοράς και αποδεικνύοντας ότι είναι όχι απλά πιο επίμονος αλλά και ότι η δυναμική του δεν χαλιναγωγείται από το ακριβότερο χρήμα.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1981, έναντι 8,6% τον Μάιο και πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς για 8,8%. Τα νέα στοιχεία ισχυροποιούν τη βάση του σεναρίου για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, εδραιώνοντας την πεποίθηση νέας αύξησης κατά 0,75%(!), ενώ επί τάπητος τίθενται ακόμα και πιο δραστικά σενάρια για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 41,6%, το μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 1980, ενισχυμένες από τη βενζίνη (59,9%, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 1980), το μαζούτ (98,5%), το ηλεκτρικό ρεύμα (13,7%, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2006) και το φυσικό αέριο (38,4%, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2005).
Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 10,4%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 1981, με τα τρόφιμα στο σπίτι να αυξάνονται κατά 12,2%, τα περισσότερα από τον Απρίλιο του 1979.
Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης σημαντικά για τη στέγαση (5,6%, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 1991), τα έπιπλα και τις λειτουργίες οικιακής χρήσης (9,5% ), καινούργια οχήματα (11,4%), μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά (1,7%) και ναύλοι αεροπορικών εταιρειών (34,1%).
Ο δομικός ΔΤΚ που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 5,9%, ελαφρώς κάτω από το 6% τον Μάιο, αλλά πάνω από τις προβλέψεις του 5,7%.
Δίκοπο μαχαίρι τα επιτόκια
Αρκετοί παράγοντες, όπως η στέγαση, καθιστούν επίμονη την ανοδική πίεση στις τιμές. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των lockdown Covid στην Κίνα και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέτουν επίσης κινδύνους για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Αντί να ψύχεται, ο πληθωρισμός θερμαίνεται, ενώ η υποχώρηση του κόστους της βενζίνης τον Ιούλιο και οι αναφερόμενες εκπτώσεις λιανικής θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της “φωτιάς”, η ευρεία πίεση στον δομικό πληθωρισμό, που οφείλεται στην αύξηση των ενοικιων, υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην κορυφωθεί άμεσα, αλλά να παραμείνει σε κλιμακούμενη δυναμική για αρκετό καιρό ακόμη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν ήδη σηματοδοτήσει μια δεύτερη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αργότερα αυτό το μήνα εν μέσω επίμονου πληθωρισμού καθώς και της ακόμα ισχυρής αύξησης των θέσεων εργασίας και των μισθών. Ακόμη και πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι αγορές είχαν ήδη τιμολογήσει πλήρως μια τέτοια κίνηση.
Πλέον, πέφτει επί τάπητος το σενάριο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ακόμη και κατά μια ποσοστιαία μονάδα. σύμφωνα με σημείωμα της Capital Economics.
Όσο ηFed αναγκάζεται να σκληραίνει την πολιτική της και να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων, τόσο πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για είσοδο της οικονομίας σε φάση συρρίκνωσης. Ακόμα κι έτσι, η αγορά εργασίας διατηρήθηκε ισχυρή, προσθέτοντας σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.