Επικριτικός για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ήταν για ακόμη μια φορά στο συνέδριο του Economist ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο επιχειρηματίας, ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο πόλεμος ανατρέπει την ενεργειακή αρχιτεκτονική που επέτρεψε στην ΕΕ να αναπτυχθεί, υπογραμμίζοντας ότι η φθηνή ενέργεια είναι παρελθόν.
Το ζήτημα της ελλειμματικότητας των ενεργειακών πολιτικών τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού και κατ επέκταση της ενεργειακής επάρκειας έθεσε -εκ νέου- ο CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST με την Ελληνική Κυβέρνηση “Antitheses, transformations, achievements in a changing world”, ξεκαθάρισε ότι η ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη δεν είναι απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία αλλά προϊόν κακού πολιτικού σχεδιασμού. Παράλληλα, επανάφερε θέμα επιστροφής στον λιγνίτη και επανασχεδιασμού της πολιτικής ενεργειακής μετάβασης.
«Ωθήσαμε τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση πιο μπροστά από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι οικονομίες μας, διακυβεύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια»,
τόνισε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος,
ο οποίος σχολίασε ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αυξάνουν τα επιτόκια την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς την ύφεση.
Ο CEO της Mytilineos υπογράμμισε ότι η φθηνή ενέργεια, που αποτελούσε τη βάση για το οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης, αποτελεί παρελθόν.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σχετικά μικρή αγορά, θα μπορούσε να καλύψει μέρος των απωλειών από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.
«Εμείς έχουμε ήδη κλείσει τις ποσότητες για τη διετία 2023-24», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο έβαλε ερωτηματικό στο σκέλος των LNG, υπό την έννοια ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να υποκαταστήσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Auditor’s note: Οι Βρυξέλλες στο στόχαστρο
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θέτει ζήτημα καταλληλότητας πολιτικών. Προ ημερών, σε συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο ίδιος, επιτέθηκε στους γραφειοκάτες και τα lobbying groups στην Κομιισόν, για τις πολιτικές που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση και την ααδιαφορία τους για τις συνθήκες που δημιουργούνται από την επιβολή των πράσινων πολιτικών που εκπονούν στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Τότε, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε πει χαρακτηριστικά “αυτοί το μόνο που σκέφονται είναι το πως θα κάνουν την οικονομίαπράσινη. Μέχρι τότε όμως δεν έχουν μείνει επιχειρήσεις, θα έχουν κλείσει όλες”.Ο πρόεδρος της CEO της Μυτιληναίος είχε άλλωστε προειδοποιήσει για την προοπτική ραγδαίας αύξηση του ενεργειακού κόστους από τον Σεπτέμβριο του 2021, πριν ο πόλεμος αρχίσει καν να φαίνεται ως σενάριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγεια για την ενεργειακή μετάβαση που επιχειρείται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και δεν υπάρχει θέμα έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η διαχείριση του αυξημένου κόστους παραμένει πρόκληση τόσο για τα νοικοκυριά αι τις επιχειρήσεις όσο και για τις κυβερνήσιες.