Το ερώτημα πόσο απέχουν οι πρόωρες εκλογές έχζει πλέον καταστεί μείζον τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στα διειθνή φόρα που παραβρίσκονται κυβερνητικοί παράγοντες, χωρίς ωστόσο να δίδονται πειστικές απαντήσεις. Επισήμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει, αλλά σε τελευταίες συνεντεύξεις του ήταν λιγότερο ξεκάθαρος και… περισσότερο διαλλακτικός.
Στρατηγική μικροπολιτικών προσαρμογών, που αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο ακολουθούν κυβέρνηση και πρωθυπουργός στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στη διεθνή εικόνα της χώρας, όπως αυτή σκιαγαφείται από την πορεία του Χρηματιστηρίου και της αγοράς ομολόγων.
Καθώς η χώρα βρίσκεται λιγότερο από ένα χρόνο πριν από την εκπνοή της τετραετίας, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν, ούτως ή άλλως την τιμητική τους. Κινήσεις, όμως, όπως η ανακοίνωση υποψηφίων, οι διαγραφές και οιαλλαγές μικροπολιτικής γραμμής, όταν αυτές υπερπροβάλλονται από συγκεκριμένα media, συνάδουν με εικόνα προεκλογικής προετοιμασίας. Στην ίδια εικόνα συνεισφέρει η απουσία συνοχής στην κυβερνητική πολιτική σε μείζονα ζητήματα. Αν συνυπολογιστούν οι υψηλοί τόνοι και η κομματική πόλωση, τότε η δυναμική αυτή μοιάζει μονόδρομος.
Αν τελικά αποδειχθεί ότι πρόκειται για “αγωνιστική γυμναστική”, το κόστος για τη χώρα θα είναι μεγάλο, καθώς η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος θα υποχωρήσει έτι περιατέρω, μιας και θα φανεί ασυνεπές όχι προς την αρχική δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά απέναντι στις κινήσεις που το ίδιο επιλέγει και τα μηνύματα που έχουν σταλεί.
Βέβαια, οι εκλογές όπως και -παλαιότερα- οι υποτιμήσεις δεν προαναγγέλονται. Ως εκ τούτου επενδυτές και κοινωνία επαφίενται στις ενδείξεις και την περιρέουσα ατμόσφαιρα. Τα δύο αυτά στοιχεία μπορεί να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, εντείνοντας τη δυναμική.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, επιλέγει προσεκτικά και τη θεματολογία, εστιάζοντας στις θετικές εξελίξεις γύρω από την οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή υποβαθμίζει φλέγοντα ζητήματα. Η αντιπολίτευση επιχειρεί -ταυτόχρονα- να ανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα, βασιζόμενη σε ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις για στελέχη της και υποβαθμίζοντας άλλα αντίστοιχα ζητήματα.
Τη δυναμική προς τις προόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι φαίνεται να πιστοποιοεί και η Δικαιοσύνη, καθώς φέρεται να έχει ανακοινωθεί η αναστολή χορήγησης κανονικών αδειών των πρωτοδικών -που είναι υπεύθυνοι για τις εκλογές- μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.
Auditor’s note: Ανεβαίνει το ρίσκο
Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι καθυστερήσεις στην έγκριση κοινοτικών κονδυλίων, τότε είναι προφανές ότι η αίσθηση εκλογών έχει διαχυθεί μέχρι τις Βρυξέλλες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η δυναμική της οικονομίας υπονομεύεται πλέον όχι από τα σενάρια εκλογών, αλλά από την αναβολή των αποφάσεων.
Τα σενάρια εκλογών, όμως, δεν παγώνουν μόνο τις εισορές κεφαλαίων από την Κομισιόν, αλλά και τη δραστηριότητα στην οιικονομία στο εσωτερικό. Πέρα από κάποιες δρομολογηένες συμφωνίες, οι οποίες μπορεί ακόμη και να επισπευστούν, στη σκιά των πρόωρων εκλογών, ιδιωιτικός τομέας και Δημόσιο παραδοσιακά τίθενται σε λανθάνουσα κατάσταση.
Με δεδομένο ότι τα εθνικά θέματα καίνε, περαιτέρω καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των εκλογών θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνες προεκτάσεις σε αυτό το μέτωπο, δεδομένου ότι θα αποτελούσε ένδειξη παρελκυστικής πολιτικής…