Σαφές και πολυεπίπεδο μήνυμα στον Βλάντιμιρ Πούτιν επέλεξαν να στείλουν με την επίσκεψή τους στο Κίεβο οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς εκτός από την επίσκεψη στο Κίεβο επέλεξαν να υποστηρίξουν δημόσια την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ, αν και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις παραμένουν άγνωστες.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας δυναμική και επίδειξη αλληλεγγύης στις προσπάθειες της χώρας να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Στην επίσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, που έφτασε αυτόνομα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ως εκπρόσωπος του νοτίου τομέα της ΕΕ.
Αν και όλοι δήλωσαν αλληλέγγυοι στην Ουκρανία και ότι στηρίζουν την απόδοση status υποψήφιας χώρας, μόνο ο Μάριο Ντράγκι μίλησε για “άνευ όρων υποστήριξη. Πρόκειται ενδεχομένως για το ισχυρότερο μήνυμα που έχει στείλει Ευρωπαίος ηγέτης και η ΕΕ συνολικά προς την Ουκρανία και απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Auditor’s note: Η νίκη θα πονέσει
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ επισκέπτονταν το Κίεβο, η Ρωσία φάνηκε να κλιμακώνει τις πιέσεις απειλώντας με συνολική αναστολή της ροής φυσικού αερίου στον Nord Stream, εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα άνω των 130 ευρώ η μεγαβατώρα, με ημερήσια άνοδο της τάξης του 25%.Ακόμα και να καταστεί υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα η Ουκρανία, το ενδεχόμενο αποδοχής της είναι κάτι που θα απασχολήσει πολιτικές ηγεσίες σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, με την απονομή του status η χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα καταστεί ευκολότερη. Η προοπτική αυτή ενισχύει τον σχεδιασμό ενός πολέμου φθοράς απέναντι στον Πούτιν, τοποθετώντας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δίπλα στα αμερικανικά και κάνοντας τη Μόσχα να καταλάβει ότι η όποια νίκη θα είναι πύρρειος. Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Πούτιν να αναγκαστεί να επαναξιολόγησει τη στρατηγική του στην περιοχή.
Η επίσκεψη
Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ καταδίκασαν τις επιθέσεις της Μόσχας την Πέμπτη μετά από κοινή επίσκεψη στο Κίεβο. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ως εκπρόσωπος της ανατολικής πτέρυγας του μπλοκ, στην υψηλότερης εμβέλειας αντιπροσωπεία έχει έως τώρα επισκεφθεί την Ουκρανία μετά την επίθεση της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η απόφαση να δοθεί τόσο ισχυρή υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ σηματοδοτεί δραματική αλλαγή στάσης τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Γαλλία. Προγενέστερες δηλώσεις του Εμάνουελ Μακρόν ότι η ένταξη δεν θα ήταν βραχυχρόνιου ορίζοντα, αντιπροτείνοντας την ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας που θα περιλαμβάνει μη μέλη, μια πρόταση που εξόργισε Ουκρανούς αξιωματούχους.
«Εμείς οι τέσσερις υποστηρίζουμε την απονομή στην Ουκρανία status προς ένταξη χώρας στην ΕΕ», είπε ο Μακρόν μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας και θα παραμείνει έτσι μέχρι να επιτευχθεί η νίκη».
Ο Scholz επανέλαβε την κοινή δήλωση, λέγοντας στους δημοσιογράφους στο Κίεβο ότι η Γερμανία ήθελε να δει μια θετική απόφαση υπέρ της Ουκρανίας ώστε να καταστεί υποψήφια προς ένταξη. «Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε, προσθέτοντας ότι υποστήριξε επίσης την υποψηφιότητα της Μολδαβίας.
Η υποστήριξη της Ουκρανίας σε αριθμούς
Επίσης, οι ηγέτες ζήτησαν να διεξαχθούν έρευνες για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και οι εξέφρασαν στήριξη για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία θα παραδώσει έξι επιπλέον αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar επιπλέον των 12 που έχουν ήδη παραδοθεί στον στρατό της Ουκρανίας.
«Το μεγαλύτερο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε αυτό το ταξίδι είναι ότι η Ιταλία θέλει την Ουκρανία στην ΕΕ», είπε ο Μάριο Ντράγκι. “Η Ιταλία,
η Γαλλία και η Γερμανία είναι εδώ για να προσφέρουν άνευ όρων υποστήριξη στην Ουκρανία».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, αναμένεται να συστήσει την Παρασκευή να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Η διαδικασία περιπλέκεται από μια ποικιλία απόψεων μεταξύ των 27 κρατών μελών,
που παίρνουν την τελική απόφαση να προωθήσουν τη διαδικασία.
Το καθεστώς υποψηφιότητας, μόλις χορηγηθεί, θα ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία ένταξης, μια διαδικασία που περιλαμβάνει ένα επίπονο σύνολο βημάτων και προϋποθέσεων που κανονικά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία.
Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ και η διαδικασία αίτησής της διήρκεσε 10 χρόνια πριν γίνει επίσημα αποδεκτή το 2013.
«Η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και διαρκούς ασπίδας γύρω από τις αξίες μας», είπε ο Ιωάννης.