Δίαυλο διμερών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα προτείνει το Ιράν, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα απομάκρυνσης των ΗΠΑ, θέλοντας να δείξει ότι επιδιώκει απεμπλοκή αλλά με ταυτόχρονη υπαναχώρηση των ΗΠΑ.
Πολυεπίπεδα μηνύματα επιχείρησε να στείλει η Τεχεράνη, καθώς με ανβακοίνωσή της δηλώνει έτοιμη για διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Η ανακοίνωση του Ιράν, φαίνεται να κινείται στο πνεύμα της ανακοίνωσης της Κομισιόν, που θέτει παραλληλα τόσο το ζήτημα της κατάληψης των δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ, όσο και της δέσμευσης του ιρανικού Pegas στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγμαμτεύσεις, αφύηνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάιτια για την ένταση είναι η Ουασιγκτον.
Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα να εργαστεί για την επίλυση της κρίσης με τα ελληνικά τάνκερ χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».
«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη … Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.
«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.
Η αντίδραστη του State Department
Νωρίτερα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».
Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν ακολούθησε πολιτική αποκλιμάκωσης, δεν υιοθέτησε τους εμπρηστικούς τόνους της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα και στις δύο πλευρές.