Εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα οι ΗΠΑ, καθώς η διοίκηση Μπάιντεν δεν ανανέωσε τη λίστα εξαιρέσεων και έτσι πλέον απαγορεύεται οι αμερικανικές εταιρίες να δεχθούν πληρωμές από τη Ρωσία, ανεξαρτήτως νομίσματος. Ωστόσο, η κήρυξη χρεοκοπίας δεν θεωρείται πιθανή.
Στο χείλος της χρεοκοπίας βρίσκεται εκ νέου η Ρωσία, αφού εξέπνευσαν χωρίς ανανέωση οι εξαιρέσεις των επενδυτών στις ΗΠΑ από τις κυρώσεις.
Τράπεζες και ιδιώτες των ΗΠΑ απαγορεύεται να δέχονται πληρωμές ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας από τις 12:01 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης την Τετάρτη, όταν έληξε η άδεια που επέτρεπε τη ροή μετρητών.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «εύλογα πιθανό» ότι το υπουργείο της θα επέτρεπε τη λήξη της σχετικής εξαίρεσης, υπογραμμίζοντας ότι προοριζόταν εξ αρχής να είναι προσωρινή.
Όπως είναι προφανές οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ρωσίας αυξάνονται περαιτέρω, ενώ την ίδια στιγμή το ρούβλι παραμένει σε υψηλά 4ετίας με τη στήριξη των capital controls. Βέβαια, το ρούβλι υποστηρίζεται και από την πολιτική πληρωμών για το ρωσικό αέριο που εισήγαγε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές μέσω ενός μάλλον δημιουργικά ασαφούς σχήματος θα πληρώνουν τελικά σε… ρούβλια. Καθώς, η Ρωσία εισπράττει πολλά δισεκατομμύρια για εξαγωγές εμπορευμάτων κάθε εβδομάδα και ενώ οι ξένοι δεν μπορούν να πουλήσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή ρούβλια, η τιμή του ρωσικού νομίσματος παραμένει υψηλά. Πρόκειται όμως για καθαρά πληθωρισμένη τιμή, η οποία δεν μπορεί να συντηρηθεί χωρίς capital controls.
Ημερολόγιο πληρωμών
Η Ρωσία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές εξωτερικού χρέους την Παρασκευή.
Δεδομένου ότι αναμενόταν η λήξη του κενού, άρχισε να μεταφέρει τα χρήματα την περασμένη εβδομάδα για να προλάβει τους νέους περιορισμούς. Είπε τότε ότι επειδή τα κεφάλαια είχαν πάει στον φορέα πληρωμών, οι υποχρεώσεις της για το χρέος εκπληρώθηκαν.
Η Ρωσία έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κουπόνια που λήγουν μέχρι το τέλος του 2022
Δεν θα χρεοκοπήσει η Ρωσία
Όμως, ενώ η αλλαγή στους περιορισμούς των ΗΠΑ προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο για την πληρωμή ομολόγων σε ξένους επενδυτές, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα είναι αρκετό για να οδηγήσει τη Ρωσία σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Οι κάτοχοι ομολόγων εκτός των ΗΠΑ ενδέχεται να εξακολουθούν να μπορούν να λαμβάνουν τα κεφάλαια. Και επειδή οι περισσότεροι κάτοχοι ρωσικών ομολόγων βρίσκονται στην Ευρώπη, δεν θα μείνουν αρκετοί πιστωτές για να κηρύξουν χρεοκοπία, σύμφωνα με την ITI Capital, μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Μόσχας. Το όριο είναι συνήθως οι κάτοχοι του 25% των εκκρεμών ομολόγων.
ΕΞΗΓΗΣΗ: Πώς οι κυρώσεις ωθούν τη Ρωσία στο χείλος της χρεοκοπίας
Μιλώντας λίγο πριν την επιβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Dennis Hranitzky, επικεφαλής της νομικής εταιρείας Quinn Emanuel, είπε ότι η λήξη της άδειας είναι μια «βαθέως κακή πολιτική απόφαση» και θα επηρεάσει τους επενδυτές των ΗΠΑ “χωρίς καλό λόγο”.
«Καταλαβαίνω ότι η αιτιολόγηση είναι ότι η χρεοκοπία θα αυξήσει την πίεση στη Ρωσία», είπε. «Αλλά θα είναι αισθητός και ο πρόσθετος πόνος μιας χρεοκοπίας δίπλα στον πόνο που ήδη προκαλούν οι υπάρχουσες κυρώσεις; Η Ρωσία δεν έχει ήδη πρόσβαση στις δυτικές κεφαλαιαγορές».
Με βάση τους κανονισμούς της ISDA η κήρυξη της Ρωσίας σε κατάσταση χρεοκοπίας απαιτεί πλειοψηφία ομολογιούχων από μια συγκεκριμένη σειρά, οι οποίοι δεν εξοφλήθηκαν. Επίσης, υπάρχει και η έννοια της “ανωτέρας βίας” στην οποία μπορεί να εμπίπτουν οι κυρώσεις.
Η πίεση στους Αμερικανούς επενδυτές
Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού διεθνούς χρέους το κατέχουν οι Ευρωπαίοι, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ρωσίας θεωρείται μάλλον απίθανη. Η πολιτική εκπνοής των εξαιρέσεων που ακολουθούν οι ΗΠΑ, στόχο έχει να πιέσει πρωτίστως τους επενδυτές να πουλήσουν τις θέσεις τους και δευτερευόντως τον Πούτιν μέσω της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών εταιριών.
Η δυναμική των εξελίξεων καταδεικνύει ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ να σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου asset class και τα ρωσικά assets προκειμένου να ελέγξουν τις ροές και μελλοντικά.
Εξαιρέσεις
Δεν απαγορεύονται όμως όλες οι πληρωμές σε Αμερικανούς μετά τις 25 Μαΐου. Σύμφωνα με άδεια που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 7 Απριλίου, οι αμερικανοί επενδυτές έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να αποεπενδύσουν από το ρωσικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Alfa-
Bank AO και μέχρι την 1η Ιουλίου να αποεπενδύσει από την εταιρεία διαμαντιών Alrosa PJSC.
Το ρούβλι — ήδη σε υψηλό τεσσάρων ετών — άλλαξε ελάχιστα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Το νόμισμα είχε την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως φέτος, κερδίζοντας περίπου 30% έναντι του δολαρίου.