Βαθαίνει το χάσμα στα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε το γάντι της κριτικής που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, διακόπτοντας και την υλοποίηση της θετικής ατζέντας, ενώ ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό “ανύπαρκτο”.
«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο.
Σε συγκρουσιακή πολιτική τροχιά εισέρχονται Ελλάδα και Τουρκία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν καίει όλες τις γέφυρες με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς απαξιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διακόπτει την υλοποίηση της θετικής ατζέντας.
Των κινήσεων του Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγηθεί η επίσκεψη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο, η οποία χαρακτηρίζεται ως θρυαλλίδα για την ανάφλεξη του Τούρκου προέδρου. Στο μεταξύ, η Ελλάδα ανέβασε τους τόνους στα εθνικά θέματα, καθώς απαντώντας σε μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο απέστειλε σκληρά διαβήματα και διέκοψε τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Auditor’s note
Αν και οξείες και καταλυτικές, οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν είναι αναλογικές προς αυτές της Ελλάδας, καθώς για κάθε δήλωση, απόφαση και αιχμή απαντά αντιστοίχως.Πολιτικά, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να παγώσει τις διμερείς σχέσεις και να δηλώσει ότι ο “Μητσοτάκης δεν υπάρχει”, θα μπορούσε να αποτελεί δήλωση αναγνώρισης της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα. Υπ αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ενισχύουν το δεξιό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει εθνικιστή τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο μεταξύ, όμως, οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν, πρώτα με το προσφυγικό, μετά με τη Συρία και εσχάτως με τις γεωτρήσεις και τα εξοπλιστικά.
Πλέον, αυτό που προβληματίζει είναι η προοπτική διάχυσης της έντασης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και σε άλλα διπλωματικά μέτωπα καθώς και η μόνιμη απειλεί στρατιωτικοποίησης και θερμού επεισοδίου. Ιδιαίτερα, τώρα, που ξεκινά η τουριστική περίοδος, την οποία αμφότερες οι χώρες αναμένουν ως “μάνα εξ ουρανού”.
Ήδη, η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στον ουρανό του Αιγαίου και εσχάτως οι μαζικές αποστολές μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο, αποτελούν ενδείξεις προδιάθεσης για κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα.
Δηλώσεις Ερντογάν
«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο.
Οξύνοντας τους τόνους, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο.
Ο Τούρκος πρόεδρος, συνέχισε την ομιλία του, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας.
Κούρσα εξοπλισμών
Η Τουρκία θα έχει έτοιμα – και σε υπηρεσία – έξι από τα νέα της υποβρύχια μέχρι το 2027, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα τελετής που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία του Γκιολτσούκ στη βορειοδυτική Τουρκία, στην επαρχία Κοτζάελι.
Εκμεταλλευόμενος την περίσταση, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά των «γειτόνων» που «προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», όπως κατήγγειλε, αλλά και κατά των «συμμάχων» που «δεν στηρίζουν την Τουρκία όσο θα έπρεπε».
«Ξεκινώντας από εφέτος, θα θέτουμε σε υπηρεσία ένα από τα νέα υποβρύχιά μας κάθε χρόνο και έτσι θα έχουμε προσθέσει έξι νέου τύπου υποβρύχια στο ναυτικό μας έως το 2027», δήλωσε ο Ερντογάν από το βήμα της τελετής που πραγματοποιήθηκε για την καθέλκυση του υποβρυχίου Hizirreis, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2023.
Οι κινήσεις της Ελλάδας
Νωρίτερα, μέσα στην χρονιά που διανύουμε, θα έχει παραδοθεί και το υποβρύχιο Pirireis, σύμφωνα πάντοτε με όσα δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης.
Αντιστοίχως, η Ελλάδα αγόρασε με μοίρα μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, εκσυγχρονίζει πολλά από τα F-16 που διαθέτει, παρήγγειλε δύο φρεγάτες Belh@rra με option για μια ακόμη και ετοιμάζει πρόγραμμα παραγγελίας κορβετών και εκσυγχρονισμού φρεγατών.
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας ακολουθούν δόγμα ενίσχυσης της άμυνας στα νησιά, με το οποίο αντιδρά η Τουρκία, θέτοντας ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης.