Νέο μέτωπο ανοίγει αυτή τη φορά σε γεωοικονομικό επίπεδο, με τη Ρωσία να εργαλειοποιεί την ενέργεια, καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχουν μειωθεί οι παραδόσεις φυσικού αερίου κατά 3%, ως αντιποινα μετά την ανακοίνωση παροχής βαρέων όπλων στον ουκρανικό στρατό.
Η Γερμανία ασνακοίνωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» αφού η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρώπης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μονάδα της Gazprom PJSC που κατασχέθηκε από τη Γερμανία μείωσε τις παραδόσεις κατά περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Επίσης, η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas GmbH, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Auditor’s note: Τακτικισμοί
Στην πραγαμτικότητα ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιχειρεί να ανταποδώσει στο Βερολίνο για την απόφαση ενεργής υποστήριξης της Ουκρανίας με όπλα, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα κατά μόνας διαπραματεύσεων και πολιτικών προς χώρες και όχι συνολικά απέναντι στην ΕΕ, παράγοντας επιπλέον ερείσματα για τη διαφοροποίηση της στάσης χωρών.Αν και η κίνηση φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική — αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, σύμφωνα με τον Habeck, το Κρεμλίνο δείχνει ότι δεν θα διστάσει να αποσπάσει τον μεγαλύτερο πελάτη του.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 20%.
Επίσης, οι αντεπιθέσεις με κυρώσεις σε ad hoc βάση, ενισχύουν την ευελιξία του Κρεμλίνου και μεγιστοποιούν τη χρήση σημείων πίεσης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει να αποφεύγει την ομογενοποίηση του μπλοκ.
Εργαλειοποίηση
«Η κατάσταση κλιμακώνεται σε σημείο που η χρήση της ενέργειας ως όπλου γίνεται πραγματικότητα», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ως απάντηση στην κίνηση της Ρωσίας.
Οι κινήσεις του Κρεμλίνου ακολουθούν την υπαναχώρηση της Ευρώπης στην πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, την προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν.
Επιπλέον από τη μείωση των παραδόσεων στη Γερμανία, οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας περιορίστηκαν την Πέμπτη, αφού ένας διασυνδετήριος αγωγός στα σύνορα τέθηκε εκτός λειτουργίας, μετά από απόφαση της Ουκρανίας αφού η περιοχή καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις.
Οι αντκυρώσεις της Μόσχας στόχευαν επίσης έναν αγωγό που διασχίζει την Πολωνία, αφαιρώντας μια πιθανή εφεδρική διαδρομή για τους Ευρωπαίους πελάτες να λαμβάνουν ρωσικό αέριο. Στόχος είναι να περιοριστούν τα περιθώρια ελιγμών του Κίεβου και να αναγκαστεί η ΕΕ να λάβει θέση.
Οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου
Η ένταση έρχεται τη στιγμή που φαινόταν να αναδύεται μια λύση για αυτό που ήταν ο κύριος πονοκέφαλος εδώ και εβδομάδες – η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό της αέριο.
Εταιρείες συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού κολοσσού Uniper SE ήταν όλο και πιο σίγουροι ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη φάνηκε να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση και περισσότεροι ευρωπαίοι αγοραστές ανοίγουν λογαριασμούς στο ρούβλι.
Το ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας
Απεξάρτηση
Η Γερμανία επιδιώκει να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των προμηθειών της χώρας, λιγότερο από το ήμισυ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα κάνει άλλο ένα βήμα αργότερα φέτος, όταν τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU).
Ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει την τελευταία αναταραχή εν μέρει εξασφαλίζοντας εναλλακτικές προμήθειες,
προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ανυψωθεί το επίπεδο συναγερμού της Γερμανίας ως απάντηση στις κυρώσεις της Μόσχας κατά της Gazprom Germania GmbH. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων της χώρας, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στο πρώτο του επίπεδο, θα μπορούσε να δει τον ρυθμιστή του δικτύου της να μεριμνήσει τελικά το φυσικό αέριο εάν οι προμήθειες περιοριστούν.
Το αέριο αποτελεί κρίσιμο μέρος του ενεργειακού μείγματος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Περίπου το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας παράγεται από φυσικό αέριο — σε σύγκριση με λιγότερο από 9% το 2000, καθώς η χώρα καταργεί την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα. Το καύσιμο είναι επίσης κρίσιμο για τη θέρμανση κατοικιών και βιομηχανικές διεργασίες στους τομείς των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων.