Νέες αναταράξεις αναμένωονται στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γεωστρατηγκό και γεωπολιτικό τοπίο, καθώς η από καιρό εξαγγελθείσα πρόθεση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο NATO αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται σε ενδημικό, η Δύση επιδιώκει να διευρύνει τα μέτωπα με στόχο την εξάντληση των διαθέσιμων στρατιωτικών, υλικών, χρηματικών πόρων της Ρωσίας.
- Νέος κύκλος αβεβαιότητας
- Ακολουθεί η Σουηδία –
- Η στρταηγική της Δύσης
- Αναμένεται αντίδραση από Ρωσία
- Οι κίνδνοι για την Αρκτική και το εμπόριο
- εσωτερικά παζάρια στο NATO
Ενώ για πολλούς η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO αποτελεί κίνηση ασφάλειας, μεσο-βραχυχρόνια η δυναμική που δημιουργεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η κατάθεση υποψηφιότητας, αποτελούν κίνηση με στόχο να αναγκάσουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν να επαξετάσει τη στρατηγική ασφαλείας του, γεγονός που θα περιπλέξει έτι περαιτέρω το ανοιχτό μέτωπο στην Ουκρανία.
Για ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία ασφαλείας κάνει λόγο το Sky News, αναφερόμενο στη σημερινή ανακοίνωση της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όπως σημειώνει το δίκτυο, αυτό το νέο κεφάλαιο θα απαιτήσει οι κυβερνήσεις όχι απλώς να δηλώσουν ότι έχουν την άμυνα ως προτεραιότητα, αλλά και να το αποδείξουν με τις πράξεις και τις επενδύσεις τους.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι, φυσικά, η αιτία για αυτή τη σεισμική μετατόπιση, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτός είναι και ο λόγος που δυο ιστορικά ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, είναι πρόθυμες να αιτηθούν την ένταξή τους στη συμμαχία παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας – μια εντυπωσιακή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής τους αλλά και της στρατηγικής για την άμυνά τους.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η χώρα τους θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης «χωρίς καθυστέρηση».
Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση πρόθεσης σηματοδοτεί πως η επίσημη διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ημέρες.
Auditor’s note: Στο επίκεντρο η Αρκτική – Εν αμφιβόλω οι εμπορικοί δρόμοι
Αν και ακόμα δεν είναι σαφής ο τρόπος και ο χρόνος που θα εκδηλωθεί η αντίδραση της Ρωσίας, η ξεκάθαρη τοποθέτηση της πρωθυπουργού της Φινλανδίας από την Ιαπωνία, εγκαινιάζει πλέον μια νέα περίοδο εντάσεων σε πειροχές με μέτωπο στην Αρκτική.Συνδυαστικά, Σουηδία κια Φινλανδία που διαθέτουν ευρεία πρόσβαση στην Αρκτική, και Ουκρανία, που έχει μέτωπο στη Μαύρη Θάλασσα, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να εξελιχθούν σε διαρκή κρίση, επιβάλλοντας ενδεχοένως πλήρη επανασχεδιασμό διαδρομών και διαδρόμων τροφοδοσίας.
Προέγκριση από Στόλτενμπεργκ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη» εάν η Φινλανδία αποφασίσει να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
και σημαντικός συνεισφέρων στην ευρωατλαντική ασφάλεια», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας».
H πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας δήλωσε ότι η Εσθονία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, «θα κάνει γρήγορα τα απαραίτητα βήματα» εάν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση.
Περίπλοκη διαδικασία
Αν και δημοσίως τόσο ο γενικός γραμματέας του NATO όσο και τα media προεξοφλούν την ταχεία εισδοχή, αυτό είναι στην πραγματικότητα αρκετά δυοσκολότερο.
Η ομόφωνη αποδοχή της υποψηφιότητας, εάν και κατατατεθεί αίτηση, απαιτεί διπλωματική και πολιτική ευθυγράμμιση χωρών με διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Σε πολλέ περιπτώσεις, όπως στα ελληνοτουρκικά, το NATO παίζει εξισοπιστικό ρόλο, ενώ αμφότερες πλευρές έχουν σε πλείστες περιστάσεις επιχειρήσει να επηρεάσουν την θέση της Συμμαχίας.
Με δεδομένη την προσπάθεια της Τουρκίας να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, την πάγια στρατηγική της Γερμανίας να παίζει εξισοροπιστικό ρόλο και να αποφεύγει εξάρσεις και την προφανή διαφοροποίηση Ιταλίας και Ισπανίας από τις αμερικανικές θέσεις σε πολλές περιστάσεις, η προοπτική επίτευξης άμεσης συμφωνίας για ένταξη των δύο αυτών χωρών στο NATO αναμένεται να αποδειχθεί πρόκληση.