Μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για το προσφυγικό και τα push-backs βρισκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η δημοσιοποίηση της εμπεριστατωμένης έκθεσης της OLAF οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, ο οποίος κατηγορείται ότι συναινούσε σε τέτοιες πολιτικές τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
- Μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων από τους ελέγχους της OLAF.
- Εμπλέκεται και η Ελλάδα.
- Κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη
- Επιταχύνεται ο ανασχηματισμός
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ Φαμπρίς Λεγκέρι ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων από μια μακροχρόνια έρευνα OLAF για επικίδνυνες πρακτικές από την Frontex.
Tα πορίσματα αποκάλυψε το Spiegel, με το δημοσίευμα να πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις. Ο Λεγκέρι είχε κληθεί να παραιτηθεί πολλές φορές καθώς η OLAF ερευνούσε τα έργα και τις ημέρες του στη Frontex αλλά αρνούνταν.
Ο Λεγκέρι ηγείται της Frontex από το 2015. Τα τελευταία χρόνια, η Frontex έχει τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο για τον υποτιθέμενο ρόλο της στην παράνομη απομάκρυνση των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ, μια πρακτική γνωστή ως απωθήσεις. Η Frontex έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά εντός του ίδιου του οργανισμού.
Ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, OLAF, ερευνά τις κατηγορίες για πάνω από ένα χρόνο και τώρα δημοσιεύει τα τελικά συμπεράσματά.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ο Λεγκέρι δεν είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος που εμπλέκεται στην έκθεση που παραιτήθηκε.
Η Frontex δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό.
Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα το γερμανικό έγκυρο περιοδικό Spiegel εμπλέκει στην υπόθεση τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότη Μιταράκη.
Auditor’s note: Ρίσκο για την οικονομία
Οι εξελίξεις αναμένεται να έχουν επιπτώσεις κα ιστην Ελλάδα, καθώς ήδη η ΕΕ έχει μπλοκάρει κονδύλια για το Λιμενικό Σώμα εξαιτίας των καταγγελιών και των πρώιμων αποτελεσμάτων της έρευνας για τα push-backs. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση απολογείται για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της νομοθεσίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες και τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis, με την τέως Εισαγγελέα διαφθοράς να καταθέτει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, αρχικά κεκλεισμένων των θυρών.
Συνδυαστικά, το ενδεχόμενο παράλληλης έξαρσης των δύο αυτών θεμάτων δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, καθώς τα ευρωπαϊκά κεφάλαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το κράτος Δικαίου.
Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Έτσι, αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στη χώρα και ενδεχόμενο επίσπευσης του ανασχηματισμού, τον οποίο επεξεργάζεται καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.