Την προαναγγελθείσα απειλή του Βλάντιμιρ Πούτιν για τη δαικοπή προμηθειών φυσικού αερίου, σε όσες χώρες δεν πληρώνουν σε ρούβλια, επέβαλε η Gazprom σε Πολωνία και Βουλγαρία, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο παρακράτησης από αυτές τις χώρες ποσοτήτων που προορίζονται για άλλες.
Η Gazprom, ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία την Τετάρτη, αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ρούβλια.
Οι κινήσεις αυτές ανεβάζουν το γεωπολιτικό γεωοικονομικό ρίσκο, καθώς οξύνουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και προδιαθέτουν για διάχυση του οικονομικού πολέμου, σε επίπεδο υπονόμευσης ενεργειακής ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης.
Σύμφωνα με δήλωση της εταιρίας, οι προμήθειες δεν θα επαναληφθούν έως ότου η Σόφια και η Βαρσοβία συμμορφωθούν με τους νέους όρους.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός προειδοποίησε ότι εάν η Βουλγαρία και η Πολωνία αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό διαμετακομιστικό αέριο που προορίζεται για άλλες χώρες, θα μειώσει τις προμήθειες κατά το ποσό που παρακρατούν παράνομα η Σόφια και η Βαρσοβία.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει υπογράψει διάταγμα με το οποίο αναγκάζει τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank και να κάνουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια που στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.
Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η μη συμμόρφωση με την αλλαγή νομίσματος θα σήμαινε ότι οι επηρεαζόμενες χώρες κινδύνευαν να χάσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος έχει φανεί πιο διαλλακτικός σε πολλέ περιστάσεις, ενώ για μη-διακοπή διαβεβαίωσε και τον Αυστριακό καγκελάριο σε συνάντησή τους.
Auditor’s note
Η Μόσχα φαίνεται ότι εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο καθώς ο χρόνος για την κήρυξή της σε καθεστώς επιλλεκτικής χρεοκοπίας κυλάει αντίστροφα και πιέζει, δεδομένου ότι στις 4 Μαΐου εξαντλείται η προθεσμία 30 ημερών που έχει, επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει ομόλογα σε ευρώ και αναγκάστηκε να εξοφλήσει σε ρούβλια, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.Προφανώς, το Κρεμλίνο κλιμακώνει την πίεση, αλλά το κάνει με ελεγχόμενο τρόπο -για την ώρα τουλάχιστον- θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι εάν οδηγηθεί σε αδιέξοδο τότε θα πλήξει όσους περισσότερους μπορεί. Σε αυτή τη φάση αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση, τα μέσ και το σθένος να το πράξει.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας
Η Ελλάδα, πάντως, λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και όχι μέσω Βουλγαρίας όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αυτό σημαίνει ότι για να πληγεί θα πρέπει να μην υπάρξει λύση μεταξύ Gazprom και Prometheus Gas -του ομίλου Κοπελέζου, που είναι ο βασικός αγοραστής ρωσικού αερίου στην Ελλάδα.
Αντίστοιχες συμβάσεις με τη Gazprom έχουν ΔΕΠΑ και Μυτιληναίος. Μέχρι στιγμής από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να πληρώσει σε ρούβλια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι κυβερνητικές δηλώσεις καλύπτουν και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Γνωστό δεν είναι επίσης αν στα συμβόλαια των εταιριών υπάρχει ρήτρα πληρωμής σε ρούβλια.
Αν και εισηγμένες η ΔΕΠΑ και ο Μυτιληναίος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία για τις συμβάσεις με τη Gazprom ούτε έχει θέσει τις μετοχές τους εκτός διαπραγμάτευσης. Από τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο πάντως επηρεάζονται τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Motor Oil.