Στοιχεία για πληρωμές φυσικού αερίου από ευρωπαϊκέ εταιρίες στη Ρωσία σε ρούβλια δημοσιεύει το Bloomberg, λίγες ώρες μετά την διακοπή ροής σε Πολωνία και Βουλγαρία από τη Gazprom.
Τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με άτομο επικαλείται το Bloombergm το οποίο βρίσκεται κοντά στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom PJSC.
Δεν είναι σαφές όμως, αν οι εταιρίες που πλήρωσαν σε ρούβλια είχαν τέτοιο συμβατικό όρο στα συμβόλαιά τους ή δέχθηκαν τη μονομερή αλλαγή τους από τη Ρωσία.
Η διαρροή αυτή από τη ρωσική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που έχει διακόψει τη ροή σε Πολωνία και Βουλγαρία, στόχο έχει να αναδείξει το διευρυνόνμενο χάσμα στους κόλπους της ΕΕ και να εντείνει τις αντιαπαραθέσεις. Με αυτό τον τρόπο οι κυβερνήσεις που θα επιλέξουν να μη συμμορφωθούν θα έχουν να αντιπαλέψουν την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Έτσι ανεβαίνει το εσωτερικό πολιτικό ρίκσο για τις κυβερνήσεις και περιορίζονται τα περιθώρια συγκλίσεων στην προώθηση νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Σύμφωνα με Bloomberg τέσσερις εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια και συνολικά δέκα έχουν ανοίξει τους απαιτούμενους λογαριασμούς στην Gazprombank.
Ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου, νέες διακοπές δεν είναι πιθανές μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν λήγουν οι επόμενες πληρωμές. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται στην ομ΄δα των χωρών που θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς οι προπληρωμένες ροές από τη Ρωσία λήγουν στις 20 Μαΐου.
Οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν την Τετάρτη αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.
Αφού η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα ζήτησε να πληρωθεί σε ρούβλια για τις αποστολές που ξεκινούσαν την 1η Απριλίου. Όμως το μπλοκ είπε στα κράτη μέλη ότι ο μηχανισμός που πρότεινε το Κρεμλίνο, ο οποίος απαιτούσε άνοιγμα λογαριασμών σε ευρώ και ρούβλια στο κράτος- η ελεγχόμενη Gazprombank, θα παραβίαζε τις κυρώσεις.
Για τη Ρωσία μείζον θέμα είναι η ανακήρυξή της σε καθεστώς περιορισμένης / επιλλεκτικής χρεοκοπίας καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει τοκοχρεολύσια σε ευρώ και δολάρια εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Ήδη η ISDA έχει ψηφίσει υπέρ της κήρξης πιστωτικού γεγονότος, δίνοντας στη Ρωσία την προβλεπόμενη παράταση 30 ημερών, η οποία εικπνέει στις 4 Μαΐου.