Για τις 16 Μαΐου προσδιορίστηκε τελικά η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, με την ελληνική διπλωματία και τα lobbying groups να επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της συγκυρίας με διοργάνωση ακόμα και ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας.
Με από προετοιμασία πολλών μηνών και αφού άρθηκαν πολλά εμπόδια και έγιναν ουκ ολίγες παραχωρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε πρόσκληση για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα των διμερών επαφών, όπως κοινοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο στα media, είναι ασαφής που σημαίνει… εκτενής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί πολλές αποτυχημένες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για να εξασφαλίσει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τόσο επίσημη στον Λευκό Οίκο, όσο και ανεπίσημη στο περιθώριο Συνόδων Κορυφής του NATO και της ΕΕ. Σε αυτό το διάστημα, ο Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε συναντηθεί και ad hoc στο περιθώριο και των δύο συνόδων του NATO.
Η δρόμος προς την Ουάσιγκτον
Στο μεταξύ, από ελληνικής πλευράς χρειάστηκε να γίνουν πολλές παραχωρήσεις και να κλείσουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα. Έτσι, ολοκληρώθηκε η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που περιλαμβάνει την παραχώρηση βάσεων. Παράλληλα, μεσολάβησε η ακύρωση του East Med, η αναβάθμιση της Τουρκίας και η επαναπροσέγγιση Ερντογάν – Μπάιντεν, καθώς και η αποχώρηση της Total και η διαφαινόμενη της Exxon από τα κοιτάσματα της Κρήτης.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί στις 3 Μαΐου η επίσκεψη του Κυριάκου Μητστοτάκη στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του FSRU που θα αποτελέσει το δίαυλο για την διοχέτευση αμερικανικού LNG στην Ευρώπη.
Υπάρχουν όμως και κάποια -φαινομενικά τουλάχιστον- ανοιχτά ζητήματα, όπως: Το μέλλον του Λιμένα Θεσσαλονίκης, στον οποίο βασικός μέτοχος είναι ο Ιβάν Σαββίδης, η ιδιωτικοποίηση των Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, για τους οποίους ενδιαφέρονται σφόδρα οι Αμερικανοί καθώς και η προμήθεια πρόσθετων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό.
Και οι… παρακάμψεις
Βέβαια, σκιαγραφόντας την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παραβλεφθεί η συνάντησή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο είχε αρνηθεί να στηρίξει δημοσίως για μήνες, όταν επιδίωκε συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος να αρνείται επίσημη συνάντηση μαζί του κατά το προηγούμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ. Τότε, η ελληνική αποστολή εκτόξευε μύδρους κατά του Ελπιδοφόρου.
Επίσης, σε διπλωματικό επίπεδο, προηγήθηκαν -μεταξύ άλλων- και η αποστολή όπλων στην Ουκρανία και η απέλαση Ρώσων διπλωματών,
Η συνάντηση
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν οι δύο χώρες την ισχυρή διμερή συνεργασία και να γιορτάσουν τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας
Σύμφωνα με τον Λευκό οίκο η ατζέντα διαμορφώνεται ως εξής:
- Εξελίξεις στην Ουκρανία – Στήριξη της χώρας
- Κυρώσεις στη Ρωσία
- Κλιματική Αλλαγή
- Ενεργειακή Ασφάλεια
- Προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του NATO
Όπως ανακοίνωσε η κ. Ψάκι, οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της.
Σημειώνεται ότι χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθειά που έχει προσφέρει η χώρα μας.
Η δήλωση της Τζεν Ψάκι
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της.
Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας.
Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές.