Νέα δεδομένα και στο στρατιωτικό πεδίο δημιουργεί η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού κατευθυνόμενων βλημάτων Moskva (Μόσχα), καθώς το εμβληματικό πλοίο αποτελούσε τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και η απώλειά του -ανεξαρτήτως λόγου- αποτελεί πλήγμα στο ηθικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στο διεθνές status της Ρωσίας και αντίστοιχα ενισχύει την Ουκρανία και το NATO πολυεπίπεδα. Παράλληλα, όμως, θα μπορούσε να προκαλέσει και αύξηση του ρίσκου χρήσης συμβατικών πυρηνικών όπλων, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν γίνεται πιο απεγνωσμένος για μια νίκη και θα επιχειρήσει να επιδείξει το στρατηγικό βάθος και την τεχνολογική ανωτερότητα της Ρωσίας.
- Ηχηρό και ισχυρό πλήγμα η βύθιση του Moskva
- Επηρεάζει το ήδη καταπτοημένο ηθικό των Ρώσων στρατιωτών
- “Στραπατσάρει” το πριφίλ του Πούτιν
- Πλήττει το διεθνές κύρος και αμφισβητεί το status των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων
- Απεγνωσμένος για νίκη και αντίδραση ο Πούτιν
- Η Ρωσία θα στραφεί σε Κίνα και Ινδία για επιπλέον στήριξη
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva έχει απομακρυνθεί από το σκάφος αφού στο κατάστρωμά του ξέσπασε φωτιά -η οποία κατά τους Ουκρανούς οφείλεται σε επίθεση με αντιπλοϊκούς πυραύλους, μετά από επίθεση παραπλάνησης με drone τουρκικής κατασκευής Bayraktar.
Ειδικότερα, το καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού εξερράγη μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Auditor’s note
Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, η απώλεια ενός τόσο εμβληματικού σκάφους, από χώρα που δεν διαθέτει πολεμικό ναυτικό και αμέσως μετά την ανακοίνωση Πούτιν να αναζωπύρωση της έντασης λόγω αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις αποτελεί πλήγμα μεγάλης κλίμακας.Το Κρεμλίνο είναι πλέον απεγνωσμένο για μια νίκη, καθώς το ηθικό των Ρώσων στο πεδίο της μάχης ήταν πτοημένο και η βύθιση του Moskva αναμένεται αν προκαλέσει τριγμούς. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει μόλις αντικαταστήσει τον επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντιμίτρι Πέσκοφ στο BBC, η εικόνα που είχε το Κρεμλίνο “δεν ήταν ακριβής”.
Έτσι, οι επιλογές του Πούτιν στο πεδίο μειώνεται. Οι επιχειρήσεις προπαγάνδας για εκφοβισμό δεν αποδίδουν καρπούς πλέον, ενώ βλέπει ότι η Δύση επανεξοπλίζει την Ουκρανία καθώς περνάει ο καιρός και παράλληλα επιδεικνύει διάθεση διεύρυνσης του μετώπου στη Βαλτική και την Αρκτική.
Καθώς η Δύση απαντά με αντίποινα διπλωματικού, πολιτικού, οικονομικού και εσχάτως στρατιωτικού κορεσμού, η Μόσχα είναι αναγκασμένη να στραφεί σε φίλους και συμμάχους ζητώντας περισσότερα από την.. ουδετερότητα και την αποστασιοποίηση που είχε έως τώρα διασφαλίσει.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα είναι καλές, αλλά το Πεκίνο έχει αρνηθεί να εφοδιάσει τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό, ή να επιδείξει δημόσια στήριξη στην επέμβαση στην Ουκρανία. Αντ αυτού, μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι του Σι έχουν περιοριστεί, σε αποχή από το Συμβούλιο Ασφαλείας στα καταδικαστικά ψηφίσματα, στην καταδίκη του NATO και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Αντιστοίχως, η Ινδία έχει έρθει κοντύτερα στη Ρωσία θέλοντας να ανακόψει την προσπάθεια του Πεκίνου να διαμορφώσει πλεονέκτημα και καθώς εκμεταλλεύεται την ανάγκη της Δύσης για σιτηρά που γεννιέται από τις κυρώσεις στη Ρωσία και την καταστροφή της παραγωγής στην Ουκρανία.
Άλλοι παίχτες στην κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική δεν διαθέτουν δυνάμεις, ούτε έχουν επιδείξει πολιτική βούληση για να εναντιωθούν στη Δύση σε τέτοιο βαθμό, όσο θα ήταν η ενεργός εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας ή η προσπάθεια απονεύρωσης του NATO.
Ναυαρχίδα από άλλη εποχή
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα της κατασκευής και οργανωτικής διάρθρωσης των παλαιότερων πλοίων -που όμως αποτελούν τη βασική δύναμη πυρός- του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Τα πλοία ήταν σχεδιασμένα για να φέρουν μεγάλο όγκο οπλισμού, αλλά είχαν κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης, με αντικειμενικό στόχο να ανταπεξέλθουν σε μια ευρείας κλίμακας αντιπαράθεση με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και για προστασία περιοχών σε ανοιχτές θάλασσες και όχι για παράκτιες επιχειρήσεις.
Καίγεται και βυθίζεται το Moskva
«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax. Τα πρακτορεία δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο. «Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.
Άλλες απώλειες της Ρωσίας
Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σπανίως ανακοινώνουν στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.
Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».
Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους.
Η ιστορία του Moskva
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.