Σε σημαντική συφωνία, με αρκετά θολά σημεία, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας κατέληεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, με στόχο την προμήθεια 50 δισ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως έως το 2030, καθώς και άμεσα την αγορά 15 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν και αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της ημέρας συμφωνία στο πλαίσιο προσπάθειας για την ενίσχυση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες έως το τέλος του 2022 κατά επιπλέον τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Για την ολοκλήρωση του σχεδίου η ΕΕ θα χρειαστεί νέες αποθήκες φυσικού αερίου αλλά και διαφοροποίηση του ενεργειακού κόστους, με την ΕΕ να καλύπτει το υπερβάλλον, έναντι της Gazprom κόστος μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, που συνεπάγεται διαβιβαστικές πληρωμές από τον Βορρά προς τον Νότο.
Η εφαρμογή της συμφωνίας ενέχει πολλά ρίσκα και αβεβαιότητες τις οποιες τα δύο μέρη θα επιχειρήσουν να διαχειριστούν μέσα από joint task force τη συσταση της οποίας έχουν προαναγγείλει Μπάιντεν και φον Ντερ Λάιεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO.
Ο στόχος είναι να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να βοηθήσει την ήπειρο να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.
Στη συμφωνία προβέπεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν τη ζήτηση για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία ήταν περίπου 14 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία φυσικό αέριο σε ποσότητες που υπερβαίνουν τα 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Έτσι, οι ΗΠΑ θα καταστούν προοδευτικά ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην ΕΕ, με τη και ο πρώτος με τη μορφή του υγροποιημένου. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει συμφωνίαγ για τις τιμές.
Η ΕΕ επεξεργάζεται και σχέδιο για κοινές προμήθειες, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις τιμές, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κεντρικό ενεργειακό προγραμματισμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τη συμφωνία –η οποία περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας joint task force– .
Το ζήτημα είναι κρίσιμο καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% των εισαγωγών.
Η ΕΕ βασίζεται επίσης στη Ρωσία για το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών άνθρακα και πετρελαίου της και έχει αγωνιστεί να μετατοπίσει την ενεργειακή της πολιτική μακριά από τη Μόσχα.
Αυτονομείται η Γερμανία
Η Γερμανία παρουσίασε επίσης το δικό της σχέδιο για να μειώσει δραματικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και να καταστήσει τη χώρα σχεδόν εντελώς ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές ανταγωνίζονται με τις ασιατικές χώρες για την περιορισμένη προσφορά φορτίων LNG στον κόσμο.
Οι πρωταρχικοί στόχοι της κοινής ομάδας εργασίας — της οποίας θα προεδρεύεται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –θα είναι η ποικιλομορφία των προμηθειών LNG σύμφωνα με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια. Η κίνηση της Μόσχας προκαλεί ήδη σύγχυση στις ενεργειακές αγορές.
Μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία έως και 75%
Το μπλοκ των 27 εθνών σκοπεύει να αντικαταστήσει φέτος σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών του εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που ανήλθαν σε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, αφού ο πόλεμος που διεξήγαγε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανάγκασε μια άνευ προηγουμένου επανεξέταση του μπλοκ. ενεργειακή στρατηγική.
Οι πρόσθετες εισαγωγές από τις ΗΠΑ θα χρειαστούν χρόνο για να ξεκινήσουν, με την Ευρώπη να περιορίζεται από την τρέχουσα ικανότητα επαναεριοποίησης, τον αριθμό τερματικών και διασυνδέσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί σχολιάζοντας τις ιδιωτικές συνομιλίες
Η διατλαντική συμφωνία έρχεται ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Αμερικανών εξαγωγέων φυσικού αερίου και Γερμανών αγοραστών του καυσίμου των σταθμών παραγωγής ενέργειας. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γερμανία συντονίζει τη συνάντηση με τους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου για την Ενεργειακή Μετάβαση στις 29-30 Μαρτίου,.
Ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ
Η νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, που σκιαγράφησε η Επιτροπή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στοχεύει στην αντικατάσταση 101,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου το 2022 με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού, τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Επιδιώκει να εξασφαλίσει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από νέους προμηθευτές.
Οι εισαγωγές καυσίμων από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί εκθετικά εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, η οποία ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν από τον πόλεμο εν μέσω περιορισμένων ροών από τη Ρωσία. Το 2021, οι διατλαντικές παραδόσεις LNG ήταν περίπου 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τον Ιανουάριο του 2022,
ήταν 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.