• Τελευταία
  • Trending
  • All
ΑΟΖ, EEZ

Γεωτρήσεις στο Αιγαίο… μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν

17 Μαρτίου 2022

Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

22 Μαΐου 2025

Οι αγορές ομολόγων δίνουν πόνο… Ο Τραμπ είναι αργά να νιώσει

22 Μαΐου 2025

Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έρων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

22 Μαΐου 2025
Stockmarket Correction

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χ.Α. – Κοντά στις 1.830 μονάδες ο Γ.Δ. 

22 Μαΐου 2025
L Factor: Η Lamda δίνει πίσω στην κοινωνία... υπεραξία

L Factor: Η Lamda δίνει πίσω στην κοινωνία… υπεραξία

22 Μαΐου 2025

Ημερίδα εμψύχωσης οινοποιών Πιερίας στις 26 Μαΐου

22 Μαΐου 2025
Piraeus logo rebranding 2024

Η Πειραιώς πούλησε τη θυγατρική διαχείρισης off-site ATM στην Printec

22 Μαΐου 2025

Wings of Command: Τα αεροσκάφη που μετέφεραν τους προέδρους των ΗΠΑ

22 Μαΐου 2025

Ο Όμιλος Φάις φέρνει τη Chloé στην καρδιά της Αθήνας

22 Μαΐου 2025

ΗΠΑ: Φρουροί πυροβόλησαν άτομο έξω από τα κεντρικά γραφεία της CIA

22 Μαΐου 2025

Γάζα: Πείνα, αποβολές και πάνω από 30 ευρώ για ένα κιλό αλεύρι

22 Μαΐου 2025

ΕΛΕΤΑΕΝ: Κρίσιμη η τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση για την ανάπτυξη ΥΑΠ

22 Μαΐου 2025

Με διπλάσιο μέρισμα για τη χρήση του 2024 η ΕΥΑΘ

22 Μαΐου 2025

Η METLEN επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στο Ην. Βασίλειο

22 Μαΐου 2025

Ινδία: Απάτη υπαλλήλων φέρνει ζημία-ρεκόρ στην IndusInd

22 Μαΐου 2025

Ο Χίτλερ όριο. Των συντηρητικών… Λέει ο Βέμπερ

22 Μαΐου 2025
Alpha Bank

Η Alpha «παντρεύεται» τη Visa

22 Μαΐου 2025

Υποτροφίες για θέσεις co-working στο WHEN Hub

22 Μαΐου 2025

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη επιρροή στη… Γαλλία – τι λέει απόρρητη έκθεση

22 Μαΐου 2025
χρηματιστήριο, χρηματιστής

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα – επιστροφή σε ύφεση

22 Μαΐου 2025
Female Russian Spy Emerging from Shadows

Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

22 Μαΐου 2025
Ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

IDEAL Holding: +45% τα καθαρά κέρδη στο Q1

22 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Πολιτική & Οικονομία

Γεωτρήσεις στο Αιγαίο… μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν

Ακολούθησε συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακαρά και δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ για συνδιαχείρηση του Αιγαίου

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
17 Μαρτίου 2022
Στις On the Radar, The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις, Ελληνοτουρκικά, Επιχειρήσεις, Πολιτική & Οικονομία
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
114 2
0
ΑΟΖ, EEZ
314
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Σε εκ βάθρων αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής οδηγείται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ από τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς προκύπτει ότι το ζήτημα συζητείται σε ανώτατο επίπεδο. Επίσης, η έλλειψη αντιδράσεων από την αντιπολίτευση -έως τώρα- αποτελεί επίσης ένδειξη.

Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που δαθέτει η Ελλάδα, επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να βαλει το ζήτημα στη δημόσια σφαίρα μέσα από το διάγγελμα για τα μέτρα στήριξης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σχετικάθέματα

Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

22 Μαΐου 2025

Οι αγορές ομολόγων δίνουν πόνο… Ο Τραμπ είναι αργά να νιώσει

22 Μαΐου 2025

Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έρων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

22 Μαΐου 2025

Η ανακίνηση του θέματος και μάλιστσα μετά από συνάτηση κορυφής

Χρονικά, το διάγγελμα αυτό ακολουθεί τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογαν, με τον οποίο -όπως ανακοινώθηκε- συζητήθηκε η πλήρης ατζέντα των διμερών θεμάτων. Κατ επέκταση στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των υφρογονανθράκων στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τί ειπώθηκε και σε πιο επίπεδο βρίσκεται η συγκεκριμένη συνεννόηση.

Παράλληλα, το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο τέθηκε και από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουδί Ακάρ σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. Ο Ακάρ αναφέρθηκε όμως και σε προοπτική συνδυαχείρισης του Αιγαίου, προκαλώντας αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.

Οι έως τώρα εξελίξεις συνθέτουν έναν οδικό χάρτη πολιτικής συνεννόησης μέσα από τον οποίο το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου έρχεται στο προσκήνιο. Τα ερωτηματικά όμως είναι πολλά και διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ομιχλώδες και αβέβαιο τοπίο.

Πολιτικά, πάντως, στην Ελλάδα, η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, χωρίς όμως αναφορά στον East Med, αποτελεί διπλή αβντιστροφή πολιτικής και άδειασμα  του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που είχε διαβεβαιώσει με συνέντευξή του ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για εξορύξεις.

Πρόκειται όμως για την πολλοστή αλλαγή πολιτική στο ζήτημα των υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια από ελληνικές κυβερνήσεις, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία και την δεν συμβάλλει στη οικοδόμηση σχέσεων με επενδυτές και γειτονικές χώρες.

Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όπως επισημαίνει σε άρθρο στο Euro2day.gr η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, πρώτα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα γα τη στήριξη των πολιτών, “σηματοδότησε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής για τους υδρογονάνθρακες”.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι:

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά το είπε ξεκάθαρα: συνέδεσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με οικονομικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, είπε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.”

Της τοποθέτησης Μητσοτάκη είχε προηγηθεί -σύμφωνα με το άρθρο- παρέμβαση από τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Στα μέσα Φεβρουαρίου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο της EGYPS 2022, στο Κάιρο της Αιγύπτου, είχε πει: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησής μας από χώρες εκτός Ε.Ε. Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες με τους υπάρχοντες επενδυτές».

Ακολούθησε, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος “στις 5 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες, με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, της κ. Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του CEO της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη”.

Δηλώσεις Ακάρ για συνδιαχείριση του Αιγαίου

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συνεκμετάλλευση «των πλούτων του Αιγαίου».

«Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης», ανέφερε ο κ. Ακάρ, μιλώντας, μάλιστα για «θετική ανταπόκριση» του κ. Παναγιωτόπουλου.

«Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Άμυνας, χθες, στον απόηχο της συνάντησης των δύο υπουργών, σημείωνε ότι υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει των κανόνων διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.

Σχετικά

Tags: country riskEnergy CrisisΑιγαίογεωοικονομίαγεωπολιτικήγεωπολιτικό ρίσκογεωτρήσειςΕνέργειαπολιτικό ρίσκορίσκουδρογονάνθρακες
Share126Tweet79Share22Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

22 Μαΐου 2025
On the Radar

Οι αγορές ομολόγων δίνουν πόνο… Ο Τραμπ είναι αργά να νιώσει

22 Μαΐου 2025
On the Radar

Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έρων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

22 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Καιρός: Βροχές και χιονοπτώσεις

F 16 night flight

Νυχτερινές πτήσεις Τούρκων στο Αιγαίο... ενώ συζητούνται ενεργειακά και... συνδιαχείριση

MostPopular

  • Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

    93 shares
    Share 37 Tweet 23
  • Ισχυρός σεισμός 6,1R κοντά στην Κρήτη

    85 shares
    Share 34 Tweet 21
  • Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Επικίνδυνα fake news από τη Google για τον σεισμό στην Κρήτη! – Τον δείχνει στη Λιβαδειά

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα 405 εκατ. και bonus 25 εκατ. σε στελέχη

    218 shares
    Share 87 Tweet 55

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr