Νέα παρέμβαση προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν ξεδιπλώνεται, αυτή τη φορά από το Ισραήλ, καθώς ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μετέβη στο στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία,
- Ο Μπένετ πήγε στη Μόσχα ημέρα… Σάββατο
- Καθώς η κατάσταση στα μέτωπα επιδεινώνεται
- Το Ισραήλ στέλνει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία
- ΤΟ Τελ Αβίβ δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το Σάββατο για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.. Η επ΄σικεψη Μπένετ το Σάββατο αποτελεί παραβαση του νόμου του ιουδαϊσμού, που για το Ισραήλ είναι απαράβατος, κάνοντας όμως χρήση της εξαίρεσης που δίδεται για τη διατήρηση ανθρώπινης ζωής.
Η σημειολογία της επίσκψης Μπένετ επικοινωνήθηκε και από τον εκπρόσωπό του στέλνοντας σαφή και ηχηρά μηνύματα και ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση με τον Πούτιν.
Η πρωτοβουλία Μπένετ είναι προφανώς σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ενώ η έλλειψη πληροφοριών για την ατζέντα και τα αποτελέσματα της συνάντησης αποτελούν θετικές ενδειξεις, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.
Το Ισραήλ, το οποίο φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό Ρώσων μεταναστών, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν και οι αξιωματούχοι στο παρελθόν είχαν υποβαθμίσει τις προσδοκίες για μια σημαντική ανακάλυψη. Αντίστοιχη πρωτοβουλία προσπαθεί να εκδηλώσει και η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απευθύνει προσκλήσεις στον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέ Λαβρόφ και τον Ουκρανό ομολόγό του Ντμίτρι Κουλέμπα για να παραβρεθούν στο ΔΙπλωματικό Φόρουν της Αττάλειας και να έχουν εκεί διμερή συνάντηση.
Στήριξε την Ουκρανία χωρίς… όπλα
Ενώ το Ισραήλ, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, εξέφρασε αλληλεγγύη στο Κίεβο και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε ότι θα διατηρήσει τις επικοινωνίες με τη Μόσχα με την ελπίδα να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης. Η στάση του Ισραήλ να στηρίξει την Ουκρανία ανθρωπιστικά και όχι στρατιωτικά διαμόρφωσε πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση διπλωματικής πρωτοβουλίας καθώς εμπέδωσε την εμπιστοσύνη και δεν βρέθηκε στην απέναντι όχθη πολεμώντας κατά της Ρωσίας.
Αντιστοίχως και η Τουρκία, παρότι είχε πουλήσει drones νωρίτερα στην Ουκρανία, σε αυτή τη φάση απείχεζ από περαιτέρω ενέργειες στρατιωτικής εμπλοκής. Τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις της Δϋσης κατά της Ρωσίας.
Ανοιχτά μέτωπα
Το Ισραήλ έχει επίσης υπόψη τη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, όπου το Ισραήλ επιτίθεται τακτικά σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Εκεί, ο ανοιχτός δίαυλος Μόσχας – Τελ Αβίβ συμβάλει στην αποτροπή απευθείας αντιπαράθεσης σε στρατιωτικό επίπεοδ.