Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλοντμιρ Ζελένσκι είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
- Είχε προηγουμένως μιλήσει με τον Εμάνουελ Μακρόν και
- θα συναντηθεί άμεσα με τον Όλαφ Σολτς.
- Βρίσκεται σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον
Ολοκληρωμένη διπλωματική πρωτοβουλία για την Ουκρανία αναπτύσσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, καθώς συναντήθηκε πρώτα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και εν συνεχεία είχε επικοινωνία με τον Βόλοντμιρ Ζελένσκι.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το Σάββατο για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και αργότερα μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Bennett.
Ο Μπένετ συντονίζει τις προσπάθειές του στην κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Μπένετ κατευθύνθηκε στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε εκπρόσωπός του Ισραλινού πρωθυπουργού.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει με τον Μπένετ πριν πετάξει στη Μόσχα, για να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Πούτιν.
«Θα παραμείνουν σε επαφή με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, και αυτό σε συντονισμό με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων.
Το timeline της παρέμβασης Μπένετ
Το Ισραήλ, κατόπιν αιτήματος του Ζελένσκι, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν και οι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως υποτιμήσει τις προσδοκίες για οποιαδήποτε πρόοδο.
Στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο, με τον Πούτιν ο Μπένετ φέρεται να έθεσε το ζήτημα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες έθιξαν επίσης τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία είχαν γίνει εμπόδιο για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Το Ισραήλ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναβίωση της συμφωνίας.
Ο δίαυλος Μόσχας – Τελ Αβίβ
Ενώ το Ισραήλ, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, εξέφρασε αλληλεγγύη στο Κίεβο και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε ότι θα διατηρήσει τις επικοινωνίες με τη Μόσχα με την ελπίδα να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.
Το Ισραήλ, που φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχει επίσης υπόψη του τη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, όπου το Ισραήλ επιτίθεται τακτικά σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
Η ανοιχτή γραμμή Μόσχας – Τελ Αβίβ έχει συμβάλλει στην αποφυγή ατυχημάτων σε πολλά πεδία proxy wars.
Ο Μπένετ, που είναι θρησκευόμενος Εβραίος, πέταξε κατά παράβαση του νόμου του Σαββάτου, επειδή ο Ιουδαϊσμός το επιτρέπει όταν ο στόχος είναι η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του.
Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συνόδευε ο γεννημένος στην Ουκρανία Υπουργός Στέγασης, Zeev Elkin. Ο Έλκιν παλαιοτερα ήταν ο διερμνηνέας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.