Οι ΗΠΑ δεν θα αντιπαρατεθούν με τη Ρωσία στρατιωτικά σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα επιβάλλουν ισχυρές κυρώσεις σε συνεργασία με τους εταίρους στο NATO, αντίστοιχες των οποίων δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν.
- Απειλή εξαντλητικών κυρώσεων
- Δεν θα υπάρξει απευθείας αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας στην Ουκρανία
- Μόνο αν εισβάλλει η Ρωσία σε χώρα-μέλος του NATO
- Ευθυγραμμισμένοι οι εταίροι των ΗΠΑ
- Οι ΗΠΑ δεν θα βάλουν πυραύλους στην Ουκρανία
Προειδοποίηση στη Μόσχα να μην εισβάλλει στην Ουκρανία απεύθυνε με διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει ένοπλη αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία και εκπαιδεύουν τον στρατό της.,
Οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ
Στην πραγματικότητα, όμως, το διάγγελμα αν και σκληρό αποτελεί την δημόσιο κατοχύρωση των θέσεων και υπαναχωρήσεων των ΗΠΑ. Έτσι, ο Μπάιντεν ξεκαθαρίζει ότι
- οι ΗΠΑ και το NATO δεν έχουν, ούτε θα τοποθετήσουν πυραύλους σε ουκρανικό έδαφος, ενώ
- η υποστήριξή τους στην Ουκρανία περιορίζεται σε οπλικά συστήματα και εκπαίδευση, ενώ
- δεν διαθέτουν στρατό για υποστήριξη, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες.
Ο Μπάιντεν, μίλησε για πρωτόγνωρες κυρώσεις, πολύ ισχυρότερες από αυτές που επιβλήθηκαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ ακολουθούν την αποδοχή διεύρυνσης του διαλόγου από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και καθώς οι Ευρωπαίοι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στις πληροφορίες για επικείμενη επέμβαση, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο τους το επίπεδο συναγερμού.
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως συμφωνεί πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην διπλωματία να επιτύχει, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει πως η Δύση θα πρέπει να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές.
«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας», ανέφερε.
Τόνισε δε πως στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένουν ακόμα ισχυρές δυνάμεις της Ρωσίας κάνοντας λόγο για 150.000 στρατιώτες, ενώ προειδοποίησε την Μόσχα πως αν επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει «διεθνής καταδίκη».
Διαβεβαίωσε κατόπιν τους Ρώσους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας», όπως επίσης ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πυραύλους στην Ουκρανία, ούτε καν σχέδια να τοποθετήσουν πυραύλους εκεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είναι απόλυτα δεσμευμένες στο άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του NATO. Έτσι, ο Μπάιντεν επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση του να ενισχύσει τις αμερικανικές δυνάμεις σε όλες τις χώρες της περιοχής, αρνούμενος στην πράξη την επιστροφή του NATO στην κατάσταση που επικρατούσε προ του 1997, που ήταν θεμελιώδεις απαίτηση ασφαλείας της Ρωσίας.