Οι πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης καταγράφονται στην ουκρανική κρίση, καθώς η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε εσπευσμένα συνάντηση με τη ρωσική ηγεσία εντός των επόμενων 48 ωρών, μετά από την επικοινωνία Μπάιντεν και Μακρόν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και καθώς οι ΗΠΑ αποσύρρουν προσωπικό και στρατιωτικούς από την Ουκρανία.
Ένα μπαράζ κινήσεων από πλευράς της Ουκρανίας δείχνει ότι ενδεχομένως, υπό την πίεση της προειδοποίησης των ΗΠΑ για επικείμενη ρωσική εισβολή και καθώς η Ουάσιγκτον περιρίζει την αμερικανική παρουσία στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση,
Ειδικότερα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο σε αυτή τη φάση να μην επιμείνει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν πρόκειται να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη.
Σχεδόν παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε εσπευσμένα συνάντηση με τη ρωσική ηγεσία εντός των επόμενων 48 ωρών.
Οι πρωτοβουλίες αυτές εκδηλώνονται την ώρα που ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέπτεται το Κρεμλίνο, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με την αμερικανική ηγεσία στην Ουάσιγκτον.
Ο Σολτς προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα συναντήθηκε επί μακρόν με την προκάτοχό του στην Καγκελαρία, Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να προετοιμάσει τον Σολτς για τις διαπραγματευτικές τακτικές του Πούτιν και να δώσει το στίγμα συνέχειας της γερμανικής πολιτικής και γεωπολιτικής θεώρησης.
Η ένταση ως… διέξοδος
Υπ αυτό το πρίσμα, η κλιμάκωση της έντασης με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον μέσα από επίσημες προειδοποιήσεις για επικείμενη εισβολή, καθώς και η απόσυρση Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτών από την Ουκρανία, φαίνεται ότι λειτούργησαν καθοριστικά ασναγκάζοντα το Κίεβο να κάνε βήμα για αποκλιμάκξωση, βγαίνοντας από το comfort zone που είχαν δημιουργήσει οι ΗΠΑ και το NATO, αναλαμβάνοντας τις διαπραγματεύσεις.
Η Ρωσία αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται να πείθει κανέναν στη Δύση. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε πως η Μόσχα αποφεύγει να εξηγήσει τη συσσώρευση περισσότερων από 130.000 Ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα.
Πιο δυνατά στο παιχνίδι η Γερμανία
Πιο ενεργή συμμετοχή στις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ουκρανία φαίνεται τώρα ότι επιδιώκει η Γερμανία, η οποία είχε αρχικά κρατηθεί σε απόσταση, παραχωρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στις ΗΠΑ και εκχωρώντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη Γαλλία. Τώρα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέπτεται πρώτα τη Μόσχα και μετά το Κίεβο, αφού είχε πρώρα συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και γύρο επαφών στην Ευρώπη.
«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας» ανέφερε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας: «Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».
Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση.
«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι από μόνη της μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.