Νέα δεδομένα εισάγει πλέον στην εξίσωση των αγορών η ΕΚΤ, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα πραγματοποιήσει αυξήσεις επιτοκίων το 2022, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την εκπνοή του PEPP τον Μάρτιο και τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων με ρυθμό 10 δισ. ανά τρίμηνο.
Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά στο μηδέν τα βασικά επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και δεσμεύτηκε να μειώσει σταθερά τις αγορές ομολόγων της φέτος, παρά την άνοδο ρεκόρ του πληθωρισμού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου,
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι ανοδικοί, αλλά οι πιέσεις αναμένεται να αμβλυνθούν και ότι τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση να αξιολογήσει τη νομισματική πολιτική.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εκπέμπει, βέβαια, μηνύματα και με την εμφάνισή της. Αυτή τη φορά η ενδυματολογική σημειολογία ήταν… απαισιόδοξη: Μαύρο κουστούμι, χωρίς το συνηθισμένο φουλάρι, μαύρη μάσκα και ένα εξίσου καταθλιπτικό κολιέ. Η Λαγκάρντ δεν φορούσε τακούνια, αλλά ίσιο παπούτσι, δημιουργώντας έτσι στήσιμο χαμηλών τόνων και… περισυλλογής.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ
Επίσης, η Λαγκάρντ αρνήθηκε να αποκλείσει μια αύξηση των επιτοκίων φέτος λέγοντας ότι η τράπεζα θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τις συνθήκες και ότι «δεν υπήρχαν δεσμεύσεις χωρίς όρους».
Η ΕΚΤ, στην ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι θα διακόψει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο τέλος Μαρτίου 2022 και ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές θα ανέλθουν σε
- 40 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο,
- 30 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο και
- 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Οκτώβριο και μετά και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του διευκολυντικού αντίκτυπου των επιτοκίων πολιτικής της.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει επίσης ότι οι καθαρές αγορές θα τελειώσουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ
Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πυροδοτούν κύμα αβεβαιότητας και αναγκάζουν τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους, εισάγοντας στην εξίσωση του ρίσκου την προοπτική πλήρους απόσυρσης των μέτρων ρευστότητας και μιας τουλάχιστον αύξησης επιτοκίων εντός του 2022.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, ωστόσο, διατήρησε το σασπένς, καθώς επέμεινε στο σενάριο της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Μαρτίου για πιο καθαρό guidance.