Νέα ρητορική ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μετά τη διάψευση του πρωθυπουργού για την επιβολή νέων μέτρων για την ανάσχεση του νέου ξεσπασματος του κορονοϊου, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει μίνι lockdown μετά τις γιορτές.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές. Ο υπουργός βέβαια απέφυγε να χρησιμοποιήσει την έννοια lockdown, καθώς η κυβέρνηση το ξορκίζει, αναφέρθηκε ωστόσο σε περιοριστικά μέτρα, πετώντας το μπαλάκι στην επιτροπή για τη φύση τους.
«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.
Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Auditor’s note
Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση αν και γνωρίζει την αναγκαιότητα των μέτρων παραπέμπει τη λήψη αποφάσεων μετά τις γιορτές, υποστηριζόμνενη από τα αντιφατικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Έτσι, περιορίζει το πολιτικό και οικονομικό κόστος ενός νέου lockdown, ενώ προετοιμάζει την κοινωνία για να το δεχθεί. Η από βήματος της βουλής παραδοχή από τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό αποτελεί κίνηση που θα προκαλέσει μαζική έξοδο τις προσεχείς ημέρες και ακόμα μαζικότερες αγορές.
Με αυτό τον τρόπο, εκτός από τις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε έξαρση της… κατανάλωσης ώστε να μπορέσει να υπερβεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και την είσπραξη ΦΠΑ.Ζήτημα υπάρχει και στους εμβολιασμούς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την ισχύ του πιστοποιητικού στους 7 μήνες, ενώ έχει ανοίξει τον εμβολιασμό με τρίτη δόση από τους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη και η Κομισιόν αποφάσισε την εκπνοή του πιστοποιητικού στους 9 μήνες. Έτσι, ένας πολίτης θα μπορεί να έρχεται στην Ελλάδα από άλλη χώρα και αντίστροφα με πιστοποιητικό πλέον των 7 μηνών, αλλά δεν θασ μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους στην Ελλάδα.
Η ανακοιλουθία αυτή πλήττει την αξιοπιστία των θεσμών και υπονομεύει την εμβολιαστική δυναμική, εμφυτεύοντας εγγενείς αδυναμίες στο ήδη προβληματικό και φθίνων τείχος ανοσίας.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της Επιτροπής. Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια για lockdown και ανακοίνωσε τη χορήγηση δωρεάν τεστ. Η κυβέρνηση έχει επίσης απορρίψει σενάριο για παράταση της σχολικής αργίας.
Πρώτα γιορτές, μετά lockdown
«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:
«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».
Θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι δεν έγιναν όλον τον χρόνο
Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανένας σε όποια χώρο και αν εργάζεται, ότι δεν θα εργάζονται μέσα μόνο άτομα εμβολιασμένα».
Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.