Την τέταρτη πτωτική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες ολοκλήρωσε την Παρασκευή 17/12 το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε πτωτική τροχιά.
- Οι διεθνείς αγορές, η Όμικρον και το ελληνικό χρηματιστήριο
- Διορθωτική η εβδομάδα για Ευρώπη και Χ.Α.
- Στον FTSE 25 η Quest, στον Mid Cap οι Entersoft και Epsilon Net
Η ελληνική αγορά ακολούθησε την πτωτική πορεία των διεθνών δεικτών καθώς το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικό, λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, που έρχεται να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα αναφορικά με την πανδημία.
Μολονότι η ανθρωπότητα όδευε έως πριν από ένα περίπου μήνα σε πιο αισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων, με τα lockdown να έχουν αποκλειστεί από τις επιλογές και τα ταξίδια να έχουν ξεμπλοκάρει σχεδόν παντού, πλέον ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – κρατών, προβαίνουν σε μέτρα περιορισμού.
Ο εφιάλτης είναι εδώ, ενώ νέοι περιορισμοί αρχίζουν και μπαίνουν στα ταξίδια και στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών από χώρα σε χώρα, επαναφέροντας μνήμες από τις αρχές του 2021. Και η χώρα μας επέβαλε νέα μέτρα για την είσοδο πολιτών από άλλες χώρες, κάτι που με τη σειρά του φέρνει νέο «πάγωμα» στις χειμερινές τουριστικές αφίξεις και ακύρωση σημαντικών events.
Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν σημαντικότατα και πιθανότατα θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αυξήσεις τιμών και τις ελλείψεις σημαντικών πρώτων υλών και έτοιμων αγαθών. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο «πόλεμος» της ενέργειας που έχει ασφαλώς και γεωστρατηγικές προεκτάσεις και οδηγεί σε νέους «δρόμους» τις σχέσεις κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου, καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση ρίσκου στις αγορές, δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα των επενδυτών.
Το που θα καταλήξει όλος αυτός ο συνδυασμός αρνητικών εξελίξεων στην οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα διεθνώς, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σ’ αυτή τη φάση, όμως αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση – τουλάχιστον στο θέμα των τιμών στην ενέργεια – μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τότε θα πάμε σε νέο status quo διεθνώς.
Δεν αποκλείεται να… ξαναγραφτούν τα… βιβλία της σύγχρονης οικονομίας και των διεθνών σχέσεων, με την πανδημία ήδη να έχει αλλάξει πολλά – ίσως μια για πάντα – σε πολλές εκφάνσεις της οικονομικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Το σίγουρο είναι ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τρέχον καθεστώς τιμών ενέργειας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οριακή κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι αγορές που εδώ και χρόνια «επιδοτούνται» από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχοντας – εν πολλοίς – απομακρυνθεί από τις διακυμάνσεις της πραγματικής οικονομίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν εύλογη νευρικότητα, έχοντας όμως σημαντικά περιθώρια διόρθωσης. Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική, οπότε η μεγάλη εικόνα για τις αγορές και ο κεντρικός καταλύτης που τις ώθησε σ’ όλα τα «τρελά» ρεκόρ την τελευταία 12ετία, συνεχίζει να είναι παρόν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο
Σ’ ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζει υστερεί έναντι των διεθνών αγορών, καθώς δεν ακολούθησε το πρότερο πάρτι, ενώ νομοτελειακά επηρεάζεται σε κάθε αρνητική συγκυρία ή διόρθωση διεθνώς. Το ίδιο έγινε και την Παρασκευή όπου ο Γ.Δ. κινήθηκε όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, κλείνοντας τελικώς στις 887,50 μονάδες με απώλειες 0,60%.
Ο τζίρος έως τις 17:00 μ.μ. ήταν στα 42 εκατ. ευρώ, όμως στο φινάλε διαμορφώθηκε στα 83,47 εκατ. ευρώ, καθώς έγιναν πάνω από 40 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες και στο rebalancing λόγω της εξαμηνιαίας αλλαγής των δεικτών σε FTSE 25 και Mid Cap. Βεβαίως ο ΟΤΕ δέσποσε για ακόμη μια ημέρα κάνοντας το ¼ των συναλλαγών διακινώντας 18,61 εκατ. ευρώ, ενώ από 10,07 και 10,01 εκατ. ευρώ έκαναν οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Quest Συμμετοχών (στο +0,45% σήμερα) από την προσεχή Δευτέρα εισάγεται στον FTSE 25 στη θέση της ΕΧΑΕ (-2,94%) που πλέον θα συμμετέχει στον Mid Cap. Παράλληλα, στον Mid Cap εισάγονται από τη Δευτέρα και οι μετοχές της πληροφορικής Entersoft και Epsilon Net, παίρνοντας τη θέση των ΟΛΘ και Έλτον.
Κατά τα λοιπά, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε πτώση 1,24%, ο FTSE 25 έχασε 1,52%, ο Mid Cap -0,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3%, λόγω του αδειάσματος -2,79% την Παρασκευή. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 9,70%, ο FTSE 25 είναι στο +10,03%, ο Mid Cap πρωταγωνιστεί με άνοδο 34,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +8,81%.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής στον FTSE 25 ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες με την Eurobank να υποχωρεί 3,38%, την Alpha Bank -3,07%, την Εθνική -2,03% και την Πειραιώς -1,73%. Στο χώρο των blue chips πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν οι ELvalHalcor, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Aegean Airlines. Στον αντίποδα, κέρδη είχαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ (+2,98%), Viohalco, Coca Cola HBC, Jumbo, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.
Στον Mid Cap πιέσεις 4,71% και 3,17% δέχτηκαν οι Attica Bank και Autohellas αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι AVAX, Profile, BriQ Properties και ΕΥΑΘ. Κέρδη 1,78% είχε η Intrakat, καθώς εγκρίθηκε η εξουσιοδότησή στο διοικητικό συμβούλιο για ΑΜΚ εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Στο σύνολο της αγοράς 34 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 74 με πτώση.
Movers & Shakers