Ως προσπάθεια να αλλάξει την ροή της ειδησεογραφίας γύρω από την εταιρία ερμηνεύει η αγορά την τέταρτη κατά σειρά παρουσίαση της Lamda Development για το project Ελληνικό, καθώς ακολουθεί μπαράζ διοικητικών και οργανωτικών ανακατατάξεων, ενώ αναμένονται και άλλες αλλαγές στην εταιρία. Ο CEO, Οδυσσέας Αθανασίου επιμένει στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και γενικά δημιουργείται ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό κλίμα. Όμως, η αγορά δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτή τη δυναμική, με τη μετοχή να υστερεί σημαντικά στο ταμπλό.
Η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό της Lamda Development μοιάζει κυριολεκτικά ατέρμονη. Το μπαράζ ανακατατάξεων στελεχών και το διοικητικό lifting, είναι τόσο εκταταμένο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θέτει επί κινδύνω την ομαλή συνέχιση των εν εξελίξει projects. Οι διαρκείς αποχωρήσεις και προσλήψεις προσωπικού, σε καίριες θέσεις, μπορεί να έχουν γενικά θετικό ισοζύγιο, η συγκυρία που περιβάλλει, όμως, τις διοικητικές αποφάσεις δεν μοιάζει αντίστοιχα ευνοϊκή. Τα κενά που δημιουργούνται, ως συνέπεια, είναι ζητήματα τα οποία δεν καλύπτονται με το διαρκές ανακάτεμα της τράπουλας, αλλά με την εμπέδωση των δομών.
Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα δύο κορυφαία στελέχη, με μακρά πορεία στη Lamda Development, αναγκάστηκαν σε αποχώρηση, ενώ προστέθηκε ένας. Παράλληλα όμως υλοποιείται και εσωτερική αναδιάρθρωση με την ενίσχυση ρόλου του διευθυντή επενδύσεων, ο οποίος αποκτά ρόλο και λόγο στα έργα.
Ειδικότερα, μετά από 19 χρόνια αποχώρησε στις 30 Νοεμβρίου από την Lamda Development ο Ζήσιμος Δανηλάτος, Chief Development Officer, ο οποίος είχε ως επίκεντρο το έργο στο Ελληνικό. Πριν από αυτόν είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του ο Δημήτρης Ζωντανός, ο Development Manager, με τον οποίο επιτεύχθηκε συνεννόηση ώστε να παραμείνει προσωρινά ως σύμβουλος του CEO, Οδυσσέα Αθανασίου, για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης.
Ενδείξεις δυσλειτουργίας
Η αποχώρηση δύο στελεχών κομβικών για το project του Ελληνικού αποτελεί ένδειξη δυσλειτουργίας ή αλλαγής προτεραιοτήτων. Το μπαράζ αποχωρήσεων δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε χωρίς επιπτώσεις. Το επίπεδο των στελεχών και οι σχέσεις τους με πελάτες, προμηθευτές, κρατικούς αξιωματούχους και η επιρροή τους στο προσωπικό δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Η πολυετής παρουσία τους στην εταιρία και κατά την περίοδο της μεγάλης αύξησης του προσωπικού συνεπάγεται ότι έχουν επιλλέξει πρόσωπα για κεντρικές θέσεις. Η άφιξη νέου επικεφαλής και οι ανακατατάξεις θεωρείται βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσουν πολλούς και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν νέες αποχωρήσεις, σε τεχνικά κλιμάκια. Συνδυαστικό, οι ανακατατάξεις που πυροδοτούνται είναι ευρύτερες από αυτές που φαίνονται και έχουν σίγουρα μεγαλύτερο αποτύπωμα στην εταιρία, το εργασιακό κλίμα και τις σχέσεις με επενδυτές, πελάτες και άλλους παράγοντες.
Για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται η εταιρία προσέλαβε τον Δημήτρη Κίτσιο, Πρόκειται για τον Έλληνα του εξωτερικού με εικοσαετή εμπειρία σε Development και Project Μanagement μεγάλων έργων σε αντίστοιχες εταιρείες στην Ασία, Μέση Ανατολή και Αμερική, που θα αναλάβει το ρόλο του Chief Infrastructure & Controls Officer. Παράλληλα όμως ενισχύονται και οι αρμοδιότητες του Διευθυντή Επενδύσεων Θεόδωρου Γαβρηιλίδη. Στόχος είναι ο Δημήτρης Ζωντανός να παραδώσει σε Γαβρηιλίδη και Αθανασίου, το πολιτικό σκέλος των αρμοδιοτήτων του και μαζί με τον Ζησιμο Δανηλάτο στον Δημήτρη Κίτσιο τα των εσωτερικών δαιδικασιών.
Προβληματίζει η εικόνα στο ταμπλό
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα της μετοχής στο Χρημαστιστήριο, δεν δείχνει να συμβαδίζει με τις προοπτικές του έργου στο Ελληνικό, αλλά αντιθέτως, φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της operational management, ή πιθανώς άλλων προβλημάτων που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει ραγδαία, αλλά σίγουρα η συμπεριφορά στο ταμπλό αποτελεί σαφή ένδειξη των επιφυλάξεων της αγοράς.
Η εταιρία έχει πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις παρουσιάσεις για το project του Ελληνικού. Μεταξύ της τρίτης και της τελευταίας αποχωρούν δύο κορυφαία στελέχη, προκαλώντας προβληματισμό για την υλοποίηση των πρώτων τριών, τουλάχιστον με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν.