Στο επίκεντρο της δημοσιότητας και προπαγάνδας στα social media βρέθηκε για ακόμη μια φορά η υγεία του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν αποδείξεις. Το ζήτημα γιγαντώθηκε εσχάτως με post που διαδόθηκαν εκτεταμένα να κάνουν λόγο για εγκεφαλικό, ακόμα και θάνατο επειδή επέστρεψε από το G20 στη Ρώμη στην Άγκυρα και δεν μετέβη στη Γλασκόβη για το COP26.
Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Ρώμη και τη συνάντηση με τον Μπάιντεν να επιστρέψει στην Τουρκία έγινε αντικείμενο φημολογίας και εικοτολογίας για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου. Ο βαθμός και η έκταση που έλαβε το θέμα καταδεικνύουν ότι στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προπαγάνδας.
Στην πραγματικότητα, όπως διαρρέεται από την τουρκική προεδρία -και δεν διαψεύδεται από τη Ντάουνινγκ Στρητ- ο Ταγίπ Ερντογάν είχε υπερβολικές απαιτήσεις για την ασφάλεια και τη συνοδεία του, τις οποίες η υπηρεσία πρωτοκόλλου της Βρετανίας, μετά από διαβούλση με το Κοινοβούλιο αποφάσισε να μην ικανοποιήσει.
Στην Τουρκία και την Ελλάδα η είδηση που κυκλοφόρησε αναφερόταν σε σοβαρό θέμα υγείας, άλλοι το βάφτισαν εγκεφαλικό, ενώ πολλά τουρκικά προφίλ στσα social media έκακαν λόγο ακόμα και για τον θάνατο του Τούρκου προέδρου.
Η υγεία του Ερντογάν
Κατά πολλούς, η επιβάρυνση της υγείας του Ερντογάν είναι ορατή πλέον σε όλους. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος μοιάζει αεικίνητος. Ταξιδεύει, συναντάται και γίνεται ολοένα και πιο ερειστικός.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις διεθνείς συγκρούσεις, την αποδυνάμωση της τουρκικής οικονομίας και τα προβλήματα υγείας που φαίνεται να τον ταλανίζουν παραμένει αδιμφισβήτητος. Ενδεχομένως και γιατί οι αντίπαλοί του είτε εκλφοβίζονται, είτε σαπίζουν σε φυλακές.
Σε αυτή τη φάση, οι διαρροές προέρχονται είτε από δελφίνους μέσα στο κυβερνών κόμμα, είτε από την αντιπολίτευση. Για την ώρα, ο διεθνής πασράγοντας επιλέγει να κινείται προσεκτικάσκ αι να μην πυροδοτεί καταστάσεις. Γι αυτό άλλωστε ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος.
Auditor’s note
Η απουσία του Ερντογάν από τη Γλασκόβη θα μπορούσε να οφείλεται και σε ευθυγράμμισή του με τον άξονα Πούτιν – Σι, οι οποίοι -όπως και ο πρόεδρος του Μεξικό- δεν παρέστησαν επίσης στο COP26.
Για την Ελλάδα κάθε απρόοπτο που αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή θα μ
πορούσε να χτυπήσει κόκκινο σε περίπτωση θανάτου του Ταγίπ Ερντογάν. Η μνάχη για τη διαδοχή του Τούρκου προέδρου, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, θα εστιαζόταν στα εθνικά θέματα και στην προβολή ισχύος. Τέτοιες καταστάσεις έχουν την τάση να οδηγούν ακόμα και σε θερμό επεισόδιο.