Καθώς η καμπάνια για τον εμβολιασμό των πολιτών όλων την ηλικιών με την τρίτη δόση των εμβολίων ξεκινάει, αναθερμαίνεται και μεταφέρεται στη δημόσια σφαίρα ο διάλογος για ενδεχόμενη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
- Μέρος του πληθυσμού καθίσταται προοδευτικά ανεμβολίαστο,
- ενώ άγεται από την πεποίθηση της ασφάλειας.
- Δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι.
- Το ρίσκο ανεβάζει εκθετικά η ηλικιακή διάρθρωση του πρώτου αυτού τμήματος, καθώς πρόκειται για τις πλέον ευπαθείς ομάδες
Η κυβέρνηση παραμένει ενοχική με το θέμα, καθώς οποιαδήποτε απάντηση έχει θετικά και αρνητικά και η στάθμισή τους αποδεικνύεται… πρόκληση. Οι μελέτες εξ αρχής έδιναν διάρκεια ικανοποιητικής ανοσίας έως έξι μήνες, ωστόσο στην πρώτη φάση είχε γίνει ουσιαστική καμπάνια που την τοποθετούσε υψηλότερα. Εν τέλει, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί την κρατούσα άποψη και στον δημόσιο διάλογο, πριν ξεκινήσει να προωθεί τον επαναλληπτικό εμβολιασμό.
Τώρα, όμως, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Πλέον ζητούμενο δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων, αλλά κυρίως η επανάληψη του εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες. Η κόπωση από την πανδημία, τα σενάρια των αντιεμβολιαστών και οι λάθος επικοινωνιακοί και πολιτικοί χειρισμοί έχουν καταστήσει τη διαδικασία… στοίχημα.
Τα στατιστικά που καίνε
Ο ΕΟΔΥ διαθέτει, αλλά δεν δίνει, στατιστικά για τους εμβολιασμένους των οποίων η ανοσία έχει παρέλθει και σύμφωνα με κάποιους ειδικούς είναι πρακτικά… ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, ούτε αυτό είναι ακριβές. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η ανταπόκριση των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις μειώνεται διαρκώς και είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο μετά την παρέλευση έξι μηνών. Όπερ σημαίνει ότι τμήμα του πληθυσμού μεταφέρεται σταδιακά από τους πλήρως εμβολιασμένους στους ανεμβολίαστους.
Τα ποσοστά αυτά δεν δίδονται στη δημοσιότητα, αλλά δεν είναι δύσκολο να συναχθούν από τη συνδυαστική απεικόνιση των ημερομηνιών πρώτης και δεύτερης δόσης. Επισήμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να εκλαμβάνει όσους έχουν εμβολιαστικό πιστοποιητικό ως… εμβολιασμένους. Πρακτικά όμως, το Μαξίμου στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις που αποστέλλει σε Έλληνες και ξένους, επισημαίνει ότι απαιτείται εμβολιαστικό πιστοποιητικό με ημερομηνία δεύτερης δόσης μικρότερης του εξαμήνου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ζητάει rpid test.
Αυτό συνεπάγεται δύο διαφορετικά επίπεδα μέτρων προστασίας: Ο κύκλος που έρχεται σε επαφή με τον πρωθυπουργό και τους πέριξ αυτού υποχρεούται σε αυξημένη ασφάλεια, ενώ για τους υπόλοιπους αυτό είναι προαιρετικό.
Ακόμα όμως πιο επικίνδυνη είναι η εμπεδωμένη πεποίθηση ασφάλειας ακόμα και μετά την παρέλευση του 6μηνου, στην καλλιέργεια της οποίας συνέβαλλαν κυβέρνηση και media. Η αρχική καμπάνια που έθετε εκτός συζήτησης τη διάρκεια της ανοσίας αποδεικνύεται -τώρα- ότι υπονόμευε την προοπτική διατήρησης της ανοσίας με την τρίτη δόση.
Προλειαίνουν το έδαφος
Εσχάτως, κυβενρητικοί αξιωματούχοι φαίνεται να προσπαθούν να προλειάνουν το έδαφος για την εισαγωγή ημερομηνίας λήξης στα πιστοποιητικά.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο»,
επισήμανε.
Την ανησυχία τους για την έξαρση των κρουσμάτων εξέφρασε τόσο ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσο και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ο καθηγητής Μικροβιολογίας επεσήμαναν τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. Χαρακτήρισε δευτερευούσης σημασίας τις τυχόν δυσκολίες που παρουσιαστούν στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων σε καταστήματα εστίασης, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι να μην προκύψουν θέματα όπως π.χ. το να μην βρίσκει κρεβάτι κάποιος για εγχείρηση καρδιάς, εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή σε λατρευτικές εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα σε εκκλησίες, θεωρώντας πως θα πρέπει να ζητείται rapid test από τους ανεμβολίαστους.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως θα πρέπει να γίνεται μετά την πάροδο 6 μηνών, προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία έναντι του ιού. Επεσήμανε, πως κάποιος πλήρως εμβολιασμένος, μετά την πάροδο των 6 μηνών, είναι σχεδόν… ανεμβολίαστος.