Μαζικές συλλήψεις ατόμων που κατηγορεί για κατασκοπεία κατά της Τουρκίας και για λογαριασμό του Ισραήλ πραγματοποίησαν οι τουρκικές αρχές, σε μια κίνηση που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να δημιουργεί συγκρουσιακή δυναμική στις διμερείς σχέσεις, πλην όμως, θα μπορούσε να αποτελεί προοίμιο ευρύτερων διαπραγματεύσεων.
Στη σύλληψη 15 υπόπτων για κατασκοπία προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, με τα άτομα αυτά να κατηγορούνται, όπως αναφέρουν τα μέσα της χώρας, για συνεργασία με την ισραηλινή Μοσάντ.
Το κατασκοπικό θρίλερ που παίζεται στην Τουρκία, όμως, δεν είναι καινοφανές. Τέτοιες, μαζικές ενέργειες, έκανε και η Ελλάδα χτυπώντας “ρετάλια” της τουρκικής αλυσίδας πληροφοριών. Αυτές οι κινήσεις, συνήθως, στοχεύουν να ανεβάσουν τους τόνους σε επίπεδο μη βιώσιμο, ώστε να εξαναγκάσουν την απέναντι πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, υπό την απειλή περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης.
Συνήθως η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) και η ισραηλινή Μοσάντ, βρίσκουν λύσεις στο παρασκήνιο, σε τέτοιες υποθέσεις. Η δημοσιοποίηση των συλλήψεων είναι προφανές ότι επιχειρεί να πολιτικοποιήσει το ζήτημα, Καίγοντας τους παρασκηνιακούς μηχανισμούς διαχείρισης και επιβάλλοντας δημόσιες παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο.
Συλλήψεις κατασκόπων
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι ύποπτοι συνελήφθησαν πριν από έναν μήνα, ενώ έδιναν πληροφορίες στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για Τούρκους πολίτες και ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα. Σχετικά με τους φοιτητές, αυτοί φέρονται να εργάζονται σε προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σημειώνει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) έπειτα από αντικατασκοπευτικές έρευνες ενός έτους.
Σλυμφωνα με τα δημοσιεύματα στα τουρκικα΄media αναμένεται η άσκηση ποινικής δίωξης στους συλληφθέντες, Άραβες στην καταγωγή, οι οποίοι φέρονται να κρατούνται σε πέντε διαφορετικά κελιά.
Με βάση το ρεπορτάζ της Sabah η ομάδα των 15 που κατηγορούνται για κατασκοπία φέρεται να δρούσε σε τέσσερις τουρκικές επαρχίες. Οι ύποπτοι παρακολουθούνταν για περίπου έναν χρόνο και η ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι παρακολουθούσαν κυρίως Παλαιστίνιους που ζούσαν στην Τουρκία.
Σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ
Οι διμερείς σχέσεις Άγκυρας – Ιερουσαλήμ έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης, -δημοσίως τουλάχιστον- η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ποτέ ουσιαστικά. Οι βαρύς χαρακτηρισμοί και οι αντίθετες στρατηγικές σε πολλά μέτωπα υπονόμευαν την προοπτική γεφύρωσης του χάσματος. Ωστόσο, υπήρχαν και ad hoc προσεγγίσεις όπως στην περίπτωση του Ιράν, την αποδυνάμωση του οποίου επιδιώκουν αμφότερες οι πλευρές. Στην ίδια πλευρά, αλλά όχι απαραίτητα σε συνεργασία, βρέθηκαν Τουρκία και Ισραήλ στην υπόθεση της σύρραξης Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.
Από την άλλη πλευρά, τον περασμένο Μάιο ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει λόγο για «αηδιαστικές επιθέσεις» εκφράζοντας τη στήριξή του στα «αδέλφια τους Παλαιστίνιους σε όλες τις περιστάσεις». Το Ισραήλ είχε πλήξει, μεταξύ άλλων, και το κτίριο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu με ρουκέτες, στο πλαίσιο αντεπιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.