Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει τα αρνητικά ρεκόρ η τουρκική λίρα, καθώς εκτός από το γεωπολιτικό ρίσκο που γενούν οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, τώρα η πλήρως ελεγχόμενη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης (2%), ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει, προκαλώντας έτσι sell-off στο νόμισμα της χώρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας κατά 200 μονάδες βάσης σε 16% κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ενώ η αγορά ανέμενε οριακή μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Η μείωση αυτή ακολουθεί μείωση του επιτοκίου των 100 bps τον Σεπτέμβριο.
Η Κεντρική Τράπεζα, αν και έχει τεθεί διοικητικά κάτω από την προεδρία της Δημοκρατίας, εν τούτοις επιχειρούσε να σώσει τα προσχήματα, υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως ο Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναπληρώνοντας μόνο τα δύο εξ αυτών. Οι τριγμοί αυτοί αποτυπώθηκαν στο νέο ιστορικό χαμηλό που σημείωσε τότε η τουρκική λίρα απέναντι στο δολάριο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα, καθώς η τεράστια αυτή μείωση των επιτοκίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές.
Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει παρατεταμένα υψηλό πληθωρισμό άνω του 19%, πολύ πάνω από το στόχο του 5%, και η λίρα αλλάζει κινείται στα 9.3 ανά δολάριο, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ιστορικά.
Τα επιτόκια της Τουρκίας
Πράσινη ανάπτυξη και όχι άλλες μειώσεις
Η στενότητα στη νομισματική θέση έχει αρχίσει να έχει υψηλότερη από την προβλεπόμενη συσταλτική επίδραση στα εμπορικά δάνεια. Επιπλέον, το ενισχυμένο πλαίσιο μακροπροληπτικής πολιτικής έχει αρχίσει να περιορίζει την αύξηση των προσωπικών δανείων. Ωστόσο, η επιτροπή εκτίμησε ότι, μέχρι το τέλος του έτους, η προσφορά που επηρεάζεται από μεταβατικούς παράγοντες, αφήνει περιορισμένα περιθώρια για καθοδική προσαρμογή του επιτοκίου πολιτικής. Προκειμένου να περιοριστούν οι κλιματικοί και άλλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, η επιτροπή αποφάσισε επίσης να υποστηρίξει πρωτοβουλίες αειφόρου χρηματοδότησης ως μακροπρόθεσμη πολιτική με την επιφύλαξη των κύριων στόχων της νομισματικής πολιτικής.