Συναγερμό για τα ρίσκα από τη χρήση κρυπτονομισμάτων από χώρες και τη διευρυνόμενη χρήση stablecoins σήμανε το ΔΝΤ μέσω του Global Financial Stability Report που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές του Ταμείου εντοπίζουν κινδύνους που θα μπορούσαν να καταστήσουν τις χώρες και τους πολίτες τους ευάλωτους σε ακραίες διακυμάνσεις και να υπονομεύσουν τη δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων για τη σταθεροποίηση. Ο συνδυασμός μάλιστα των δύο αυτών πολιτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διευρυμένες κρίσεις παγκόσμιας κλίμακας.
Ανησυχία για τα ρίσκα που εγείρονται από την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων ως μέσο συναλλαγών από χώρες αναφέρεται το ΔΝΤ, εισάγοντας πλέον τον όρο “cryptoization”, που συνιστά τη χρήση ξένου ή ψηφιακού νομίσματος από μια χώρα. Στην έκθεση Global Financial Stability Report, που δημοσίευσε την Τρίτη, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το cryptoization ενέχει «σημαντικούς κινδύνους και είναι μια παράκαμψη που δεν συστήνεται» για τις αναπτυσσόμενες χώρες που προσπαθούν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το cryptoization, όπως η πρόσφατη υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος από το Ελ Σαλβαδόρ,
θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των κεντρικών κεντρικών τραπεζών να καθορίσουν νομισματική πολιτική, να προκαλέσουν κινδύνους ρευστότητας και να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες. Στην πραγματικότητα αναφέρει ότι οι χώρες που υιοθετούν κρυπτονομίσματα ως επίσημα μέσα συναλλαγών έχουν λιγότερη εξουσία πάνω στη διαμόρφωση της νομισματικής τους πολιτικής, καθώς αυτή εξαρτάται από εξωγενείς και ακαθόριστους παράγοντες. Όπερ σημαίνει ότι οι χώρες εκθέτουν τους πολίτες τους σε μεγάλο βαθμό μεταβλητότητας, η οποία συνιστά ασύμμετρη απειλή για την σταθερότητα.
Τα ρίσκα του cryptoization
Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει τον Ελ Σαβαδόρ, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ο νόμος για την υιοθέτηση του Bitcoin με νόμο από τη συγκεκριμένη χώρα εγείρει «μακροοικονομικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα».
Οι τρεις προκλήσεις
Η έκθεση επισημαίνει τρεις μεταβάσεις-πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία:
- την πανδημία COVID-19,
- την κλιματική αλλαγή και
- τα κρυπτονομίσματα.
Οι προτάσεις του ΔΝΤ
Τους τελευταίους μήνες, το ΔΝΤ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων, παρόλο που προσπαθεί να ενθαρρύνει την καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι του cryptoiazation, το ΔΝΤ στην έκθεσή του προτείνει στις χώρες να θεσπίσουν πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της αυξανόμενης ζήτησης κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και της εφαρμογής «αποτελεσματικών νομικών και κανονιστικών μέτρων ως αντικίνητρα στη χρήση ξένου νομίσματος».
Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ προτείνει στις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών να εξετάσουν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) που θα μπορούσαν να μειώσουν το cryptoization ικανοποιώντας την εγχώρια ζήτηση για βελτιωμένες τεχνολογίες πληρωμών.
Stablecoins
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, εν δυνάμει απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό είναι τα stablecoins όπως Tether και το USDC, και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν «ουσιαστικές αναβαθμίσεις» των προτύπων γνωστοποίησης για τους εκδότες stablecoins, αντίστοιχες με εκείνες των εμπορικών τραπεζών και των κεφαλαίων της χρηματαγοράς, για τη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς stablecoins. Η ακμάζουσα βιομηχανία των stablecoins αποτιμάται σήμερα στα 120 δισ. δολάρια και είναι σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη- κάτι που απασχολεί έντονα τις τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους για τους εκδότες stablecoins, αναδεικνύοντας το panic selling που σημειώθηκε τον Ιούνιο και οδήγησε το token TITAN της Iron Finance σχεδόν να μηδενίσει την αξία του. Σύμφωνα με την έκθεση, επιθετικές κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της «πυροδότησης sell-off σε στα χρεόγραφα.