Την επιβεβαίωση της αδυναμίας ουσιαστικής αντίδρασης και έστω μερικής αποκατάστασης των ανισορροπιών που έφερε το -2,27% της περασμένης Δευτέρας έκανε και σήμερα Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, παρουσιάζοντας σχεδόν την ίδια εικόνα με την Τρίτη. Σε μια ημέρα γενικευμένης αντίδρασης τόσο των ευρωπαϊκών αγορών όσο και των αμερικανικών δεικτών, το Χ.Α. παρουσίασε τις ίδιες αρρυθμίες και την ευάλωτη ψυχολογία, με τους πωλητές να είναι κυρίαρχοι στο χώρο του FTSE 25, ενώ σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα στον Mid Cap όπου βγήκαν αγορές.
- Νέα αδυναμία αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη
- Ξεχώρισε με άνοδο 1,04% η μεσαία τάξη του Χ.Α.
Μολονότι λοιπόν το Χ.Α. υπολείπεται πάρα πολύ από τις επιδόσεις των διεθνών αγορών όλα τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να παρουσιάζει στοιχεία μιας αγοράς χωρίς «χαρακτήρα», υστερώντας σε όλα τα σημεία συγκριτικά με τις περισσότερες διεθνείς αγορές. Και όλα αυτά, παρ’ ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων και εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα ή έστω το… άλλοθι στους αγοραστές να «τραβήξουν» την αγορά πάνω από τις 900 και γιατί όχι και τις 950 μονάδες.
Μέσα στο «κουτί» των 890-900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
Αντ’ αυτού, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σήμερα στις 894,30 μονάδες χωρίς μεταβολή, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση έξι μονάδων, με χαμηλό στις 891,54 μονάδες (-0,31%) και υψηλό στις 897,67 μονάδες (+0,37%).
Η ενδοσυνεδριακή διαδρομή του Γενικού Δείκτη μαρτυρά ότι αφενός η αγορά κρατάει το όριο των 890 μονάδων, κάτι που επιβεβαίωσε για 3η διαδοχική συνεδρίαση, αφετέρου δεν έχει δυνάμεις για μια πειστική επάνοδο πάνω από τις 900 μονάδες.
Βεβαίως, αυτή η επάνοδος μπορεί να γίνει εύκολα προσεχώς, αρκεί να δοθεί η αφορμή, είτε με κάποια θετική έκπληξη αποτελεσμάτων, είτε από κάποια εκτός προγράμματος είδηση, είτε λόγω ουσιαστικότερης επανόδου των διεθνών αγορών προς το ανοδικό momentum.
Σεμινάριο για το πως… καίγονται οι καλές ειδήσεις
Πάντως, ο φετινός Σεπτέμβριος έως τώρα είναι διορθωτικός, ενώ θα μείνει χαρακτηριστικός ο τρόπος που η αγορά «έκαψε» όλες τις θετικές ειδήσεις που έτρεξαν αυτό το διάστημα. Αναθεωρήσεις ΑΕΠ, εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος, καλύτερη πορεία του τουρισμού συγκριτικά με τις προσδοκίες, αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, θετικά σχόλια και αναβαθμίσεις για επιμέρους μετοχές, καλά αποτελέσματα εταιρειών, ιδιωτικοποιήσεις σε ασύλληπτες αποτιμήσεις, ξεκίνημα μεγάλων έργων αλλά και επιχειρηματικά deals.
Μια συγχορδία θετικών ειδήσεων και εξελίξεων που σε άλλη περίπτωση και σε διαφορετική συγκυρία θα ήταν ικανές να επαναφορτίσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά και να αλλάξουν επίπεδο στο Γενικό Δείκτη. Όμως, η αγορά, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού που συνέπεσε με την αλλαγή του μήνα, έχει «νεκρώσει» από αντανακλαστικά, παρουσιάζοντας απογοητευτική εικόνα. Και όλα αυτά, ενώ – θυμίζουμε – πως έχει χάσει το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών, άρα έχει λόγους θετικής απεξάρτησης από τους ξένους δείκτες, κάτι βεβαίως που είναι αδύνατον να κάνει μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά που ανήκει στην τάξη των αναδυόμενων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ασχέτως με την πορεία του Γενικού Δείκτη, υπάρχουν αρκετές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχουν δώσει εξαιρετικά μεγάλες αποδόσεις, που αρκετές φορές «σκεπάζονται» μέσα στη γενικότερη γκρίζα εικόνα του Γενικού Δείκτη, ή των τραπεζών.
Κέρδη 1,04% για τον Mid Cap
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.157,49 μονάδες με οριακή πτώση 0,15%, με την πλειονότητα των μετοχών σε αρνητική τροχιά. Θετικά ξεχώρισε η ElvalHalcor που ενισχύθηκε κατά 3,45%, ενώ καλή εικόνα είχαν και οι ΕΧΑΕ, Lamda Development (αντέδρασε μετά από εξαιρετικά μεγάλο πολυήμερο πτωτικό σερί) και Motor Oil. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Τιτάν.
Ο Mid Cap ξεχώρισε θετικά καθώς έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 1.184,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 562,72 μονάδες. Ξεχώρισαν στο μεσαίο χώρο μετοχές όπως Attica Bank, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, BriQ Properties, Intracom Holdings, Πλαίσιο, Autohellas, Έλτον κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.