Καθώς οι φήμες και η εικοτολογία για την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, Σωκράτη Λαζαρίδη, εντείνονται και βρίσκουν διέξοδο στα media, το μείζον θέμα που εγείρεται είναι η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας και η διάδοχος κατάσταση.
Ο CEO της ΕΧΑΕ βρίσκεται για 20 χρόνια στην ΕΧΑΕ και 11 χρόνια στο τιμόνι, έχει επιδείξει πρωτοφανείς αντοχές ακόμα και επί… ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ωστόσο, η φημολογία για την αντικατάστασή του φαίνεται ότι δεν είναι άνευ ουσίας.
Ο Σωκράτης Λαζαρίδης έχει κατ επανάληψη φτάσει μέχρι την πόρτα της εξόδου από το κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών 110, αλλά πάντα έμενε και ισχυροποιούνταν. Τώρα, έχοντας εφαρμόσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου και με συχνά rotation στο προσωπικό έχει επιτύχει να ελέγχει -σχεδόν ολοκληρωτικά- το προσωπικό.
Η κυριαρχία του ιδίου βασιζόταν πάντα στο πολυμετοχικό σχήμα, τις ανακατατάξεις στις τράπεζες και το σύνθετο πολιτικο-τραπεζικό παζλ της διαδοχής του. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται βέβαια από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ, το οποίο έχουν διορίσει οι βασικοί μέτοχοι, ήτοι οι τράπεζες, η κυβέρνηση και η τράπεζα της Ελλάδος. Βασικός παίχτης είναι ο Τράπεζα Πειραιώς, από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος.
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι η αποχώρηση του Σωκράτη Λαζαρίδη, οικειοθελώς ή μη, αλλά η εύρεση αντικαταστάτη. Από τη στιγμή που ξεκινούν οι διεργασίες, μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης οι διεργασίες παράγουν πιέσεις. Τα δημοσιεύματα, από την άλλη πλευρά, συνήθως καίνε ονόματα και σενάρια.
Πιέσεις και συμβιβασμοί
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία αντικατάστασης του Σωκράτη Λαζαρίδη, ούτε υπάρχουν σοβαρές συζητήσεις με head hunters. Συνεπώς, οι πιέσεις και οι διαρροές φαίνεται ότι είναι πολιτικά καθοδηγούμενα και μεθοδευμένες. Τα δημοσιεύματα μπορεί να αναδεικνύουν υποδόριες διεργασίες, ωστόσο δεν αποτελούν εγγύηση αποτελέσματος. Η δυνατότητα όσων κινούνται περιφερειακά να επιβάλλουν εξελίξεις σε τέτοιους οργανισμούς είναι μάλλον περιορισμένη.
Με δεδομένες τις σύνθετες ισορροπίες στο διοικητικό συμβούλιο, η παραμονή του Σωκράτη Λαζαρίδη είναι πιθανότερη από την αποχώρησή του, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
Οι πιέσεις και η εικοτολογία όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την αλλαγή στρατηγικής της ΕΧΑΕ, για συμβιβασμούς σε άλλο επίπεδο ή για δράσεις εκτός άμεσου πλαισίου. Εν τέλει, είναι πιθανό να υπάρξουν ανακατατάξεις στην ΕΧΑΕ και στα υψηλά κλιμάκια. Αυτές δεν είναι απαραίτητα να αφορούν το διοικητικό συμβούλιο. Εκεί μπορεί να “θυσιαστούν” άνθρωποι του Σωκράτη Λαζαρίδη, προκειμένου να σωθεί ο ίδιος…