Αίτημα για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει υποβάλλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος προεδρος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα το αποδεχθεί.
Τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προανήγγειλε με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ από ελληνικής πλευράς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το υπουργείο Εξωτερικών αρνούνταν κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια προοπτική.
Για επικείμενη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγο κατά τη διάρκεια δηλώσεών του.
«Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτακη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, που αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόσφατη σύνοδο του EUMED 9 στην Αθήνα λέγοντας:.
«Όμως σε αυτή τη συνάντηση των «9» που διοργάνωσαν έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν.
Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο ‘πορτιέρης’ (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμὀτητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».
Auditor’s note
Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο το Μέγαρο Μαξίμου είχε υποβάλλει αίτημα συνάντηση στην τουρκική προεδρία, το οποίο όμως επιθυμούσε να κρατήσει κρυφό και να αποφασίσει τον χειρισμό του, επικοινωνιακά, εφόσον υλοποιούνταν η συνάντηση στην Ουάσιγκτον.Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να επιβεβαιώσει δημοσίως τη συνάντηση, προδίδοντας παράλληλα τον αποστολέα του αιτήματος, αποτελεί ένδειξη ότι δεν θα δεχθεί αμφίβολες και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.
Στο μεταξύ η Ελλάδα ανεβάζει τους τόνους στην ανατολική Μεσόγειο με έρευνες και διάβημα διαμαρτυρίας για παρενόχληση πλοίου.
Από ελληνικής πλευράς οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση του χάσματος Μαξίμου – ΥΠΕΞ, γεγονός που έχει αρχίσει να υπονομεύει τη δυνατότητα άσκησης ενιαίας εξωτερικής πολιτικής.