Πολυεπίπεδους αλλά αναμενόμενους κλυδωνισμούς προκαλεί το αμυντικό σύμφωνο AUKUS, καθώς εκτός από τις προφανείς γεωπολιτικές απολήξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, επιτυγχάνει να ενοχλήσει και τη Γαλλία καθώς η Αυστραλία ακύρωσε αμυντικά συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ανάδοχος των οποίων ήταν η Γαλλική NAVAL Group και αφορούσαν στην προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων.
Εν τέλει, στο πλαίσιο του αμυντικού συμφώνου με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ η Αυστραλία κατευθύνεται στην απόκτηση πυρινοκίνητων υποβρυχίων με συμβατικά όπλα. Έτσι η NAVAL Group χάνει συμβόλαια ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, εξέλιξη που πιέζει και πολιτικά τον Εμάνουελ Μακρόν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.
Το πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας είναι τόσο μεγάλο που ο υπουργός Εξωτερικών Ζακ Υβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε την AUKUS “πισώπλατη μαχαιριά”, ενώ παρομοίασε τις πολιτικές του Μπάιντεν με αυτές του Τραμπ.
«Είναι πραγματικά μια πισώπλατη μαχαιριά», είπε. «Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «αισθάνεται θυμό, μαζί με πολλή πικρία».
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό γεγονός», αναφερόμενη στην ακύρωση από την Αυστραλία του γιγάντιου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων:
«Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό», κατήγγειλε σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RFI η Παρλί, η οποία είπε επίσης ότι δείχνει «ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ότι σύναψε συμφωνία για την παράδοση στην Καμπέρα υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, μαζί με την Βρετανία, αλλά χωρίς τη Γαλλία.
Το Παρίσι θα προσπαθήσει να περιορίσει το οικονομικό πλήγμα στον Naval Group από την ακύρωση της συμφωνίας αυτής από την Αυστραλία, σημείωσε επίσης η Παρλί, η οποία δεν απέκλεισε την διεκδίκηση αποζημίωσης από την Καμπέρα.
Η AUKUS
Κατά τη που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα σχηματίσουν μια νέα συμμαχία που θα είναι γνωστή ως AUKUS, η οποία θα δει τις τρεις χώρες να μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες μεταξύ τους. Στο πλαίσιο του νέου συμφώνου, η Καμπέρα θα εγκαταλείψει τη συμφωνία υποβρυχίων με τη Γαλλία.
Αν και στόχος της AUKUS είναι η αναβάθμιση της Αυστραλίας σε περιφερειακή υπερδύναμη για την ανάσχεση της κινεζικής επιθετικότητας, στο εγχείρημα αντέδρασε πρώτη η Νέα Ζηλανδία, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα χωρικά της ύδατα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη Συνθήκη για τη μη-διάδοση των πυρηνικών.
Η Ζηλανδία είναι μέλος της ομάδας Five Eyes, στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Καναδάς, αν και δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως και δημόσια για την AUKUS, εν τούτοις η απουσία του από αυτή υποδηλώνει πολλά.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, καλεί την Αυστραλία να σεβαστεί τη Συνθήκη για τη μη-διάδοση των Πυρηνικών.