Σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό τόνο επέλεξε να κρατήσει τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το επικοινωνιακό του επιτελείο να εστιάζει τα σημειολογικά μηνύματα τα οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει μελλοντικά.
- Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές
- 5ετής η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ
- 6 ακόμα Rafale από τη Γαλλία
- Επενδύει στη μεσαία τάξη και τους νέους
- Επικοινωνιακός… πλουραλισμός
- Δεν αναφέρθηκε στα τεχνικά σημεία του προγράμματος, ούτε στο θεσμικό σκέλος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτηκε, ούτε επεξεργάζεται σενάριο πρόωρων εκλογών, διευκρίνισε όμως ότι το σενάριο για διπλές κάλπες, για να καεί η απλή αναλογική, είναι αναπόδραστο. Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε σενάριο για πολιτικές συνεργασίες, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρξουν νέα lockdown, θέλοντας έτσι να ενισχύσει το αφήγημα ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά απογείωσης. Επ αυτού, μάλιστα, σημείωσε ότι η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9 από 3,6% αποτελεί το κάτω εύρος των προβλέψεων και ως εκ τούτου είναι απόλυτα εφικτή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέλυσε σε οικονομικό βάθος το πρόγραμμα που εξήγγειλε στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Επέλεξε να εμβαθύνει στην κοινωνική στόχευση των μέτρων, τομέας επί του οποίου υποβλήθηκαν και… “αβανταδόρικες” ερωτήσεις, κυρίως από φιλοκυβερνητικά media.
Εντύπωση προκάλεσε το βάθος της ανάλυσης του πρωθυπουργού στην αλιευτική πολιτική, γεγονός που καταδεικνύει ότι το ζήτημα αναμένεται να αναδειχθεί στην κεντρική πολιτική ατζέντα άμεσα.
Στα σημειολογικά σημεία της της συνέντευξης Τύπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στην υπέρβαση του μέγιστου αριθμού ερωτήσεων, τον χρόνο που διήρκεσε και την αποδοχή ερωτήσεων από την Εφημερίδα των Συντακτών και την Αυγή, μέσα που άπτονται ή κινούνται στον κύκλο επιρροής της αντιπολίτευσης.
Auditor’s note
Σε πολιτικό επίπεδο το διετές εύρος του προγράμματος και η προοπτική σωρευτικής υπεραπόδοσης μετά τα μέσα του, υποστηρίζει τη δήλωσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια επίδειξης πολιτικής ισχύος και αυτοπεποίθησης, ο πρωθυπουργός είπε -αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα- ότι “οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”.
Οικονομικά, η απουσία αναφορών σε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, καθώς και στον τρόπο χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων αποτελούν ενδείξεις που καταδεικνύουν το υψηλό υφέρπων ρίσκο υλοποίησης.
Σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό τόνο επέλεξε να κρατήσει τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Προβληματισμό προκαλεί η παντελής έλλειψη αναφορών για το πρόγραμμα στήριξης στο ανακοινωθέν του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Σλοβενία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους στην ΕΕ, αλλά επισήμανε την πρόοδο σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών, αιτιολογώντας εμμέσως πλην σαφώς την επιλογή παραμονής του Νίκου Δένδια στη θέση του.
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, επίσης, δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ αναβαθμίζονται διαρκώς κυρίως λόγω του Κογκρέσου, θέτοντας τη βούληση του Τζο Μπάιντεν σε δεύτερο πλάνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια σε Αστυνομία και Λιμενικό για τη διαχείριση της κρίσης, αν και την ίδια στιγμή η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα και μπλοκάρει χρηματοδοτήσεις για τα pushbacks, την ύπαρξη των οποίων αποδέχεται τόσο η ΕΕ όσο και το State Department.
Η συνέντευξη Τύπου σε video
Κατεβάζει τους τόνους απέναντι στους αντιεμβολιαστές
Ο πρωθυπουργός επέμεινε μεταξύ άλλων στα ζητήματα της οικονομίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Ωστόσο, θέλησε να κατεβάσει τους τόνους απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι στα σχέδιά του η διεύρυνση του μέτρου της υποχρεωτικότητας.
Την υποχρεωτικότητα όμως θα θεσπιστεί για την τρίτη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια mRNA.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι για τα παράνομα πιστοποιητικά εμβολιασμού η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά θα μείνει στα πειθαρχικά συμβούλια και το blame and shame.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να χρεώσει ευθύνες για τη διόγκωση του κινήματος στη στάση του Παύλου Πολάκη και να φέρει στο προσκήνιο την εσωκομματική κόντρα του με τον Ξανθό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταναστευτικό – Εξωτερική Πολιτική
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο στην ομιλία του στη ΔΕΘ ότι η Ελλάδα θα αγοράσει επιπλέον 6 γαλλικά μαχητικά Rafale, ήτοι 24 στο σύνολο. Επίσης, επιβεβαίωσε τη διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ σε 5ετή.
Επίσης, μίλησε για ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα και ευθυγράμμιση με την Τουρκία στο μεταναστευτικό.
«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας»
συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά.
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό με αφορμή την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο απάντησε:
«Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι άρρηκτά ευθυγραμμισμένα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να συζητάμε. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε Αστυνομία και Λιμενικό, παρά τις καταγγελίες για pushbacks και τις επιπλοκές που έχουν προκαλέσει στις σχέσεις με την ΕΕ και με το State Deparment.
Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία».