Μεγάλη σύγχυση επικρατεί στο μικροσκοπικό και εξαθλιωμένο κράτος της Κεντρικής Αμερικής καθώς έγινε και επίσημα η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, επιτρέποντας στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το κρυπτονόμισμα για να αγοράσουν έναν καφέ, να κουρευτούν ή ακόμα και να πληρώσουν φόρους και στεγαστικά δάνεια.
Φανατικοί οπαδοί αλλά και αντίπαλοι αυτή της πολιτικής σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο, εντείνουν τις εντάσεις. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι το εάν τα κρυπτονομίσματα όντως βοηθήσουν το Ελ Σαλβαδός ή το «γκρεμίσουν» ολοσχερώς.
Όσον αφορά τους φανατικούς και μη της υιοθέτησης του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος, οι λάτρεις του Bitcoin σε όλο τον κόσμο έδειξαν την υποστήριξή τους στο Ελ Σαλβαδόρ, αγοράζοντας μάλιστα bitcoin αξίας 30 δολαρίων. Ως άμεσο αποτέλεσμα, η αξία του Bitcoin μειώθηκε κατά 1%, φτάνοντας στα 51,350 δολάρια. Από την άλλη όμως, οι αντίπαλοι αποτελούνται από τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ οι οποίοι, βρίσκονται σε δείνη οικονομική κατάσταση, πόσο μάλλον την περίοδο της πανδημίας. Σίγουρα πάντως αυτό που επιθυμούν οι πολίτες δεν είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα που μπορεί να τους βυθίσει και άλλο, αλλά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Το τζογάρισμα του Μπουκέλε
Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της χώρας, Νάιμπ Μπουκέλε, θα δαπανήσει περισσότερα από 225 εκατομμύρια δολάρια. Το σχέδιο περιλαμβάνει πίστωση 30$ σε bitcoin για όσους ασχολούνται με το Chivo, ήτοι ένα κρατικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε bitcoin ή δολάρια.
Το στοίχημα λοιπόν είναι υψηλό για μια υπερχρεωμένη χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων που μαστίζεται από τη φτώχεια και εγκληματικότητα. Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι έντονες διακυμάνσεις του bitcoin κινδυνεύουν να βλάψουν τα φορολογικά έσοδα και τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα μιας κυβέρνησης που δεν έχει ούτε τα εργαλεία πολιτικής ούτε την οικονομική δύναμη για να περιορίσει μια ραγδαία διατάραξη του κρυπτονομίσματος.
Επομένως, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ποντάρει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων σε ένα εικονικό καζίνο. Τα αποτελέσματα πάντως δεν φαίνονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Όπως και να ‘χει, ο Μπουκέλε χρειάζεται και εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να αποφύγει -στο πλαίσιο του εφικτού- τις συνέπειες μιας κατάρρευσης της νομισματικής του πρωτοβουλίας.