Προσβάσεις στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου αναζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το γραφείο του Τζο Μπάιντεν στα αιτήματα για συνάντηση που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά σε διάφορα διεθνή φόρα. Έτσι επ αφορμής της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ και της υπογραφής της επικαιροποιημένης της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να διαμορφώσει το έδαφος για μια -έστω άτυπη- συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
Προβλήματα και προσκόμματα συναντά διαρκώς στις προσπάθειές του να διαμορφώσει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κι αυτό, παρά το ιστορικά υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και της διαρκούς προόδου που καταγράφεται σε μια σειρά από τομείς.
Αφού απέτυχαν μια σειρά από πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και καθώς το Μαξίμου αποφεύγει να εμπλέξει ενεργά το ΥΠΕΞ και τον Νίκο Δένδια στην προετοιμασία μιας τέτοιας συνάντησης, αναζητά διαύλους και οδούς επικοινωνίας μέσω λιγότερο θεσμικών και περισσότερο πολιτικών διόδων. Το κλίμα είναι μεν ευνοϊκό, όχι όμως παραγωγικό, γεγονός που αποδεικνύεται από τη γενικότερη σιγή ασυρμάτου στο ανώτατο επίπεδο.
Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μία και μοναδική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά και πραγματοποιήθηκε επ αφορμής του εορτασμού των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Στο μεταξύ, το State Department έχει στείλει πολλαπλά μηνύματα δυσαρέσκειας προς την Αθήνα, για τους χειρισμούς στο προσφυγικό, καθώς και κατατάσσοντας στην Ελλάδα σε no-fly zone.
Χαμένες ευκαιρίες…
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού δεν κατάφερε να μπει “σφήνα” στην επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, αλλά ούτε να εμπλακεί ενεργά στη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων που θα του προσέφεραν δυνατότητα οικοδόμησης σχέσης μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί το momentum που δημιουργεί η προοπτική υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για να εξασφαλίσει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η αδυναμία του Μαξίμου να “βγάλει γραμμή” με τον Λευκό Οίκο δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας παρέμβασης, αλλά της έλλειψης αυτής. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που ήταν διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, πρέσβη στην Ουάσιγκτον, η πόρτα του Λευκού Οίκου παραμένει το ίδιο ερμητικά κλειστή.
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η αναβληθείσα δύο φορές και πλέον ματαιωθείσα επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγού Φλώρου στις ΗΠΑ. Αρχικά ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού και εν συνεχεία λόγω… κακού προγραμματισμού. Περιορισμένες είναι άλλωστε και οι επαφές του Μαξίμου με τον Τζέφρι Πάιατ, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Τώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να κινητοποιήσει τους ομογενείς, οι σχέσεις με τους οποίους όμως δεν είναι οι καλύτερες δυνατές εξαιτίας επιλογών της κυβέρνησης στα ζητήματα της Εκκλησίας και της επιλεκτικής στήριξης των εκεί κοινοτήτων.
Μέχρι στιγμής πάντως, η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εμπλέξει σε άλλοτε με συντονιστικό και άλλοτε με εποπτικό μανδύα την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχουν αποδειχθεί τροχοπέδη. Δεν είναι όμως σαφές αν και σε τί βαθμό αυτό ο μήνυμα έχει επικοινωνηθεί και αξιολογηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια.
Το plan… C++
Επιχειρώντας να χτίσει ένα ακόμη μέτωπο επιρροής προς τον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στο δίπολο Μενέντεζ – Ρούπιο, Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και στους Έλληνες γερουσιαστές και Βουλευτές, που αποτελούν το δεύτερο σκέλος της ίδιας συμφωνίας.
Περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την κατάσταση το Αφγανιστάν τέθηκαν επί τάπητος κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αμερικάνους Γερουσιαστές, Κρις Μέρφι (Chris Murphy) και Τζον Όσοφ (Jon Ossoff).
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Επίσης, συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Τώρα όμως, το εγχείρημα συνάντησης Μητσοτάκη- Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ματαιώσουν τη διάσκεψη με φυσική παρουσία, στέλνοντας γράμματα για την διεξαγωγή της μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το νομοσχέδιο και οι ηχηρές απουσίες
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Επιπλέον, στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Στη συνάντηση αυτή δεν συμμετείχε ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μια ακόμη ένδειξη -αν όχι απόδειξη- της δυσλειτουργικής σχέσης του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό και της διάχυσής της σε όλο το εύρος του κυβερνητικού έργου.
Backdoor Δένδια με ΗΠΑ
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι της συνάντησης Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς πολιτικούς και αξιωματούχους είχε προηγηθεί η συνάντηση τους με τον Νίκο Δένδια…
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε ξεχωριστά τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ. Μάλιστα από τη συνάντηση βγήκε και η είδηση για τη υπογραφή της MDCA τον Οκτώβριο.
Η Ανατολική Μεσόγειος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης τους. Μάλιστα ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η MDCA (Mutual Defence Cooperation Agreement) εκτιμάται ότι θα υπογραφεί κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο.
«Βλέπουμε την παρουσία σας εδώ ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή»,
επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Το νήμα των συναντήσεων
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε επίσης ότι η επίσκεψή τους πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Αθήνα.
«Η παρουσία σας εδώ έρχεται, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τη στρατηγική διμερή συνεργασία μας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, την οποία εκτιμώ ότι θα υπογράψουμε κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο»,
ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Όπως επεσήμανε, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή και την κατάσταση στη Μεσόγειο και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον.