Το διορισμό νέου κεντρικού τραπεζίτη ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, πληρώνοντας έτσι μια θέση κομβικής σημασίας για τη διαχείριση της χώρας και την εμπέδωση της κυριαρχίας τους.
Οι Ταλιμπάν διόρισαν εν ενεργεία επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν για να καταπραΰνει την εντεινόμενη οικονομική αναταραχή.
Ο Χάτζι Μοχάμαντ Iντρις είναι ο νέος εκτελεστικός διοικητής της τράπεζας. Πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στους κύκλους των Ταλιμπάν και που έχει βρεθεί στο παρελθόν σε λίστες της CIA για παρακολούθηση καθώς ήταν ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του μουλά Αχτάρ Μανσούρ. Ο Μανσούρ σκοτώθηκε σε επίθεση με drone το 2016.
Crypto… shadow baamking
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης του Αφγανιστάν έχει γνώση της διακίνησης οπίου, διαθέτει δίκτυα ξεπλύματος χρήματος, γνώση των κρυπτονομισμάτων και των διεθνών εμπόρων όπλων. Κατ επέκταση η τοποθέτησή του δείχνει ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν εξελίχθηκε αρκετά, παρά τις δηλώσεις και ότι θα επιμείνει σε στρατηγικές και πολιτικές πολεμικού χαρακτήρα.
Το ζήτημα που εγείρεται πλέον είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών του Αφγανιστάν. Τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, οι γραμμές ρευστότητας και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν θα επιχειρήσουν να διακινήσουν ρευστότητα και να διαμορφώσουν πολιτικές βασιζόμενοι όχι μόνο στην πραγματική αλλά κυρίως στη σκιώδη οικονομία. Τα κρυπτονομίσματα, σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν θα ήταν απίθανο το Αφγανιστάν να κινηθεί σε λύσεις αλά Ελ Σαλβαδόρ, υιοθετώντας κάποιο κρυπτονόμισμα ως το βασικό συναλλακτικό μέσο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα έδινε στίγμα στις υπηρεσίες πληροφοριών και θα διευκόλυνε έτι περαιτέρω την παρακολούθηση της ροής κεφαλαίων.
Χρηματοδότηση τρομοκρατίας
Αυτό που απασχολεί πλέον τις υπηρεσίες πληροφοριών των μεγάλων δυνάμεων, είναι η χρήση του εδάφους του Πακιστάν για τρομοκρατικούς σκπούς. Σε αυτούς δεν εντάσσονται μόνο οι ένοπλες επιθέσεις αλλά η προετοιμασία τους. Υπ αυτό το πρίσμα, οι υπηρεσίες πληροφροιών φοβούνται την παράδοση του συστήματος ενέργειας της χώρας στα χέρια state-actors δηλαδή χωρών που δραστηριοποιούνται στο mining, ήτοι την εξόρυξη-παραγωγή κρυπτονομισμάτων. Τέτοιες είναι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και εν μέρει η Τουρκία.
Φόβοι για bank run
Οι δανειστές του Αφγανιστάν θα απαιτούσαν πιθανώς υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα για τη διαχείριση της ρευστότητας του Αφγανιστάν και του δολαρίου ΗΠΑ μόλις ανοίξουν ξανά, δήλωσε ανώτερος Αφγανός τραπεζίτης, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
‘Εάν αυτή η αβεβαιότητα παραμείνει, τότε οι πελάτες θα αποσύρουν περισσότερα κεφάλαια και οι τράπεζες θα χρειαστούν μεγαλύτερη υποστήριξη από την (κεντρική τράπεζα)’, είπε ο τραπεζίτης, αναφερόμενος στις αναλήψεις κατά το άμεσο κλείσιμο των τραπεζών.
O διορισμός κεντρικού τραπεζίτη, που συμπίπτει με την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει εκ νέου τις εξαγωγές πετρελαίου στο γειτονικό Αφγανιστάν, έρχεται εν μέσω ολοένα και οξυτέρων οικονομικών προβλημάτων. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Επίσης, οι εισαγωγές αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις τιμές των βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.
Με πολλούς ανώτερους αξιωματούχους και άλλους που συνδέονται με την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Δύση να κρύβονται ή να εξορίζονται, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να πείσουν ειδικούς και τεχνικούς εμπειρογνώμονες να επιστρέψουν στη δουλειά τους για να επανέλθει η οικονομία στα πόδια της.
Το προφίλ του νέου κεντρικού τραπεζίτη
Ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, που προέρχεται από την επαρχία της Τζαουζτζάν, στα βόρεια της χώρας, είχε μακρόχρονη εμπειρία σε οικονομικά θέματα με τον προηγούμενο ηγέτη του κινήματος, μουλά Αχτάρ Μανσούρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση με drone το 2016.
Ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης δεν διαθέτει δημόσιο προφίλ εκτός του κινήματος και καμία επίσημη οικονομική κατάρτιση ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήταν επικεφαλής του τμήματος οικονομικών του κινήματος και απολάμβανε σεβασμού για την τεχνογνωσία του, δήλωσε ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ήταν άγνωστοι στον κόσμο, αλλά κατείχαν καίριες θέσεις και είχαν μεγάλη συμβολή. Ο Haji Idris είναι ανάμεσά τους », δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν. «Πιστεύω ότι δεν έχει σπουδάσει καν θρησκευτικές σπουδές, αλλά ήταν ειδικός σε οικονομικά θέματα».