Πίσω από το δόγμα “δεν υπήρχε εναλλακτική” (There Is No Alternative-TINA) και με στρατηγική αντιμετάθεσης ευθυνών επιχείρισε να διαχειριστεί το διογκούμενο κόστος για την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος ανέλαβε το κόστος για την ανακριβή πρόβλεψη των εξελίξεων.
Ως προσπάθεια διαχείρισης του εσωτερικού κόστους από τις εικόνες που προβάλλουν τα media και την αντίστιξη με τις χιλιάδες χαμένες ζωές Αμερικανών στο πεδίο της μάχης, καθώς και επίδειξης αποφασιστικότητας, ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Αφγανιστάν.
Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν έθεσε εαυτόν σε αναπόδραστη θέση και διέχυσε τις ευθύνες όπου μπορούσε, αποφεύγοντας ωστόσο να βάλει στο κάδρο ναταοϊκούς συμμάχους. Στρατηγικά, η ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής στην έναρξη της θητείας του δείχνει ότι είχε υπολογίσει καλά το πολιτικό κόστος και την αναγκαιότητα ικανού χρόνου για την αναπλήρωσή του.
Οι δηλώσεις
Μιλώντας από θέση άμυνας, σε αύστηρό τόνο και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην ομιλία του για το Αφγανιστάν ότι δε μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης ήταν ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν.
Απευθυνόμενος στον Αμερικανικό λαό, ο Μπάιντεν αναλαμβάνει τον ρόλο να λήξει τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, ή το νέο Βιετνάμ όπως αναφέρεται. Μιλώντας λοιπόν ρεαλιστικά, όσον αφορά τα αμερικανικά συμφέροντα, διατήρησε την άποψη της απόσυρσης την οποία εστερνιζόνταν από όταν ήταν αντιπρόεδρος.
Ο Μπάοντεν όμως προσπάθησε να αντιμεταθέσει τις ευθύνες κατηγορώντας την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για λιπομαχία και χρεώνοντας την κατ αρχήν συμφωνία με τους Ταλπιμπάν στον Ντόναλντ Τραμπ. Από τις αναφορές του Μπάιντεν όμως απουσίαζαν σχόλια για τους Ευρωπαίους εταίρους, το NATO και τον ρόλο της Ρωσίας. Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε αναφορές στην πολεμική ικανότητα και τον εξοπλισμό που διαθέτουν οι Ταλιμπάν.
Τα λάθη και οι αιχμές
Μέσα από την ομιλία του, γίνεται κατανοητό πως παρότι παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει λάθη στη διαχείριση του Αφγανιστάν. Ωστόσο, επιμένει ότι το μεγαλύτερο επίπεδο ευθύνης φέρουν οι αφγανικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, τις κατηγόρησε στο ότι ενώ δέχθηκαν τεράστια βοήθεια, έχοντας μάλιστα στρατό και εξοπλισμό μεγαλύτερο και από κάποια κράτη μέλη του NATO δεν επέδειξαν την κατάλληλη πυγμή για να αντιμετωπίσουν έναν προβλεπόμενο μάλιστα εμφύλιο πόλεμο.
Φταίνε οι άλλοι
Ο Τζο Μπάιντεν έθεσε εαυτόν σε θέση αναπόδραστων εξελίξεων, χρεώνοντας τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ και την ευθύνη για τα έκτροπα στους… Αφγανούς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα τήρησης μιας προαπαφοσισθείσας συμφωνίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων φέτος ή την επανεκκίνηση ενός πολέμου ευρείας κλίμακας, που θα διαρκούσε μια ακόμη δεκαετία.
Έπειτα, να σημειωθεί πως άφησε αιχμές για το ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας, λέγοντας πως «θα ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν. Άρα, πέρα από επίκληση στο συναίσθημα σχετικά με τις θυσίες των Αμερικανών, κάνει αναφορά και στους στρατηγικούς αντιπάλους τους.
Τέλος, το ότι δεν δέχτηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ήταν μια κίνηση επίδειξης υπεράμυνας έναντι των απόψεών του. Ταυτόχρονα ήθελε να δείξει πως δεν θα υπάρξει κάτι διαφορετικό από την ομιλία του και πως ό,τι ήταν να πει, το είπε.
“Πληρώσαμε”
Όπως τόνισε:
«Μετά από 20 χρόνια, έμαθα με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι δεν θα υπήρξε ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις».
Ενώ πρόσθεσε:
«Η απόφαση να εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν είναι η σωστή για την Αμερική»
Οι ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει τον στόχο τους στο Αφγανιστάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν «σχεδιάστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να αποτρέψει νέα τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. Για να σταματήσει να είναι εκκολαπτήριο της Αλ Κάιντα και να συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που έπεσε στα χέρια μας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τηρήθηκε η συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, αποσύροντας τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, υπογράμμισε πως
«οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν κάνουν για τον εαυτό τους οι Αφγανοί».