Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι δεν έχει ωριμάσει το timing για την πειστική υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, οπότε έκλεισε ελάχιστα πιο κάτω και στις 895,71 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%.
Το υψηλό ημέρας σήμερα ήταν στις 899,59 μονάδες, ενώ χθες ο Γ.Δ. είχε φτάσει έως τις 901,19 μονάδες, «φλερτάροντας» με την υπέρβαση αυτού του ορίου.
Το γεγονός ότι μετά το 10ήμερο ράλι που έφερε κέρδη 7,72% στο Γενικό Δείκτη, +8,17% στον FTSE 25 και +10,52% στον τραπεζικό δείκτη, σοβαρές ρευστοποιήσεις δε βγήκαν ούτε χθες ούτε σήμερα, μαρτυρά ότι η αγορά μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων.
Μετά το 10ήμερο ράλι και εφόσον χθες ο Γ.Δ. «χτύπησε» στις 900 μονάδες και γύρισε, θα περίμενε κανείς ένταση των ρευστοποιήσεων και διόρθωση – κατοχύρωση κερδών τουλάχιστον έως το όριο των 880 μονάδων, που θα ανανέωνε τη δυναμική και θα επαναφόρτιζε τη ρευστότητα του συστήματος.
«Δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές
Αντ’ αυτού, χθες η αγορά υποχώρησε ανεπαίσθητα μόλις 0,25%, ενώ σήμερα έκλεισε με οριακή άνοδο κρατώντας άμεση επαφή με τις 900 μονάδες, κάτι που δείχνει ότι συγκεντρώνει δυνάμεις και «δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές, ώστε να κάνει την υπέρβαση. Ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια αυτή είναι ότι οι όγκοι και οι τζίροι παραμένουν χαμηλά, δεδομένης και της καλοκαιρινής εποχικότητας, όμως το ξεκάθαρο χαρακτηριστικό είναι ότι δε βγαίνουν σοβαρές πωλήσεις, στην ουσία η αγορά δε θέλει να… πέσει.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Παρά το ράλι περίπου 70 μονάδων από το πρόσφατο χαμηλό 4μήνου των 830 μονάδων, Τρίτη και Τετάρτη έλαβαν χώρα μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις σε επιμέρους τίτλους, χωρίς να διαταραχθούν επ’ ουδενί τα τεχνικά κεκτημένα. Άλλωστε, και το διεθνές κλίμα είναι υποστηρικτικό, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά σήμερα.
Εικόνα εξισορρόπησης έδειξαν και οι άλλοι επιμέρους δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 2.152,23 μονάδες με οριακή άνοδο 0,01%, ο Mid Cap ενισχύθηκε μόλις 0,02% στις 1.442,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,18% στις 548,93 μονάδες.
Μεγάλο πακέτο στη Eurobank
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,69 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18% του συνόλου ήταν πακέτα σε Εurobank (μεγάλο πακέτο 8,82 εκατ. μετοχών έναντι 7,02 εκατ. ευρώ), Alpha Bank, OTE, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.
Στο χώρο του Large Cap κέρδη άνω του 1% είχαν οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ενώ μετά το πρόσφατο ράλι και το διήμερο +15%, η Ελλάκτωρ οπισθοχώρησε κατά 5,69%. Πάντως, η ΑΜΚ στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές. Διόρθωση 1,60% έκανε και ο ΟΤΕ μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά 13 ετών, ενώ καμιά άλλη μετοχή του Large Cap δεν είχε πτώση άνω του 1%.
Στον Mid Cap με κέρδη έκλεισαν οι Cenergy Holdings, BriQ Properties, ΕΥΑΘ, Intracom Holdings, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή και Fourlis, ενώ υποχώρησαν οι Παπουτσάνης, Profile Quest Συμμετοχών και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά και στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, ράλι 16% με ισχυρό όγκο 197 χιλ. τεμάχια έκανε η ΑΝΕΚ, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι Τρία Άλφα, Ιντερτέκ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Unibios, Πλαστικά Κρήτης, Εβροφάρμα, Σωλ. Τζιρακιάν, Newsphone, Κτήμα Λαζαρίδη, Entersoft, Λανακάμ κ.λπ.
Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοι όπως Επίλεκτος, MIG, Centric, Intralot (προέρχονταν από ράλι +48% το τελευταίο 7ήμερο), ΣΙΔΜΑ, Φιερατέξ, Κυριακούλης, Frigoglass, Βιοτέρ, Ακρίτας, Epsilon Net και Inform Λύκος. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 56 ανοδικές και 54 πτωτικές μετοχές.
Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρο Τσούρτη, η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 879 μονάδες. Νέα σημεία αντίστασης είναι οι 900 και 910 μονάδες, ενώ σημείο στήριξης είναι οι 879 μονάδες.
Η μεγάλη εικόνα
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως πλέον στο Χ.Α. αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί σε συγκεκριμένες επιλογές τίτλων ανάλογα με τους επιμέρους θετικούς καταλύτες κάθε εισηγμένης και φυσικά την πορεία και ποιότητα των αποτελεσμάτων.