Τη στιγμή που οι μεταλλάξεις του κορονοϊού ροκανίζουν το τείχος ανοσίας, κυβερνήσεις και φαρμακευτικές βρίσκονται μπροστά σε έναν εξ αρχής αναμενόμενο εφιάλτη: Την ελλιπή και φθίνουσα αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Παράλληλα, η Ευρώπη αναγκάζεται να παραδεχθεί, έστω και χαμηλόφωνα, ότι η εμβολιαστική της πολιτική ήταν ασυντόνιστη και ως εκ τούτου αναποτελεσματική.
Μπροστά στη νομοτέλεια του νέου κύματος του κορονοϊού και να αδήριτη ανάγκη αποκατάστασης οικονομικής και κοινωνικής λειτουργικότητας, στη σκιά της βραδυκινησίας των Βρυξελλών, οι εθνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συστήνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά, και στις ευπαθείς ηλικιακά ομάδες, όντας η πρώτη δυτική χώρα που λαμβάνει τέτοια απόφαση, πριν ο EMA επεξεργαστεί το θέμα.
Με την εμπέδωση της προειδοποίησης για την τρίτη δόση αναζωπυρώνεται παράλληλα και ο ανταγωνισμός για την έγκαιρη διανομή των εμβολίων, καθώς και για την προμήθεια νέων που καλύπτουν τις παραλλαγές. Αν και οι δυτικές χώρες έχουν δεσμευτεί για την χορήγηση τουλάχιστον 1 δισ. δόσεων στις αναπτυσσόμενες, πολλά θα εξαρτηθούν από μεταβλητούς παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η διάρκεια της προστασίας και η παραγωγή νέων με μεγαλύτερη κάλυψη έναντι των μεταλλάξεων.
Το σκεπτικό
Έτσι, η εισήγηση για τη χορήγηση πρόσθετων δόσεων και αποτελεί κίνηση εδραίωσης πλεονεκτήματος στη διεθνή κούρσα έγκαιρης ανοσοποίησης. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην βελτίωση της προβλεψιμότητας από την πλευρά των αγορών και συμβάλλουν στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου κοινωνικής και οικονομικής λειτουργικότητας.
Η κίνηση της Γερμανίας δεν είναι τυχαία. Η χώρα ενόψει των εκλογών επιχειρεί να συντηρήσει τείχος ανοσίας και να εξασφαλίσει αυξημένη συμμετοχή και να περιορίσει την κοινωνική αντίδραση.
Καθώς όμως οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες διασφάλισης λειτουργικότητας και περιορισμού του κοινωνικού αντικτύπου, βρίσκονται απέναντι σε διογκούμενο αντιεμβολιαστικό κύμα το οποία εξελίσσεται σε κίνημα.
Γεωπολιτικές προεκτάσεις
Στη μεγάλη εικόνα, υπάρχουν και εκεί κριτικές, αλλά ως προς την έλλειψη προόδου στην αποστολή δωρεάν εμβολίων σε υπανάπτυκτα κράτη στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τις αποφάσεις της G20 για τη δωρεά 1 δισ. δόσεων.
Συγκεκριμένα η ΕΕ, έχει διαθέσει μέχρι ώρας στη παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια (COVAX) μόλις το 20% που της αναλογεί ενώ έχεε μεγάλη επάρκεια, δημιουργώντας ένα κενό το οποίο καλύπτει η Κίνα. Έτσι λοιπόν, στο πεδίο της εμβολιαστικής διπλωματίας, η Κίνα αποκτά μεγαλύτερα ερείσματα σε σχέση με τους δυτικούς εταίρους της.
Η είδηση
Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι να χορηγήσει και τρίτη δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 και στα παιδιά ηλικίας 12-17. Παράλληλα, προβλέπεται η χορήγηση τρίτης δόσης στους υπαλλήλους σε τομείς υγείας και φροντίδας, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας καθώς και σε οποιονδήποτε έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια AstraZeneca ή Johnson & Johnson, για τα οποία οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων.
Το δρόμο του Βερολίνου ακολουθούν και η Βρετανία από Σεπτέμβριο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δηλώσει ότι πιθανότατα θα διαθέσουν ενισχυτικές δόσεις σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες από το φθινόπωρο.