Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έως τώρα, από τις φονικές πλημμύρες στην πόλη Τσεντσόου της Κίνας, με τις καιρικές συνθήκες να μην έχουν ακόμη καταλαγιάσει.
Πλημμύρισε η κεντρική Κίνα παραλύοντας κάθε λειτουργία και με κίνδυνο την κατάρρευση σπιτιών ακόμη και του φράγματος κοντά στην παλιά πρωτεύουσα της επαρχίας, Λουογιάνγκ, μετά την εμφάνιση ρήγματος 20 μέτρων, επιβαρύνοντας έτι περισσότερο τις πλημμύρες.
Σε επιφυλακή βρίσκεται και ο στρατός καθώς εκατοντάδες είναι οι κλήσεις από πολίτες οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι χωρίς φαγητό, νερό ή ρεύμα και με ολόκληρη την οικονομική ζωή της περιοχής να έχει διακοπεί. Χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν ο εγκλωβισμός δεκάδων επιβατών σε συρμό του μετρό, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν οι επιβάτες στα social media.
Συγκλονιστικές είναι οι σκηνές από τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο βίντεο με τους επιβάτες να είναι καλυμμένοι από το νερό κυριολεκτικά μέχρι τον λαιμό.
Οι βροχοπτώσεις δεν σταμάτησαν μόνο στη Λουογιάνκ αλλά προκάλεσαν κατολισθήσεις και στη γειτονική πόλη Γκονγκίι. Σπίτια και τοίχοι κατέρρευσαν, σύμφωνα με το Xinhua, το οποίο μετέδωσε εκείνη την ώρα ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις κατολισθήσεις.
Παρόλο που οι πλημμύρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Κίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η πρώτη φορά που προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις καιρικές συνθήκες.
Στην «σκιά» της κλιματικής αλλαγής
Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ήδη υπαρκτά και μεγάλης κλίμακας, με τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές να επωμίζονται το κόστος των πρακτικών τους.
Όσον αφορά την Κίνα, σε έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η Greenpeace προειδοποίησε πως οι μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές γύρω από το Πεκίνο και τη Σαγκάη, απειλούνται από ακραίες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις. Με βάση τα δεδομένα, το Πεκίνο σημείωσε την ταχύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,32 βαθμούς Κελσίου, ανά δεκαετία. Ως αποτέλεσμα της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας, η πόλη Τσεντσόου είχε τα περισσότερα θύματα θερμοπληξίας από το 1961, φτάνοντας στα 98.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι αν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα κορυφωθούν γύρω στο 2040 με ορισμένες περιοχές της Κίνας, όπως η Σαγκάη, να παρουσιάζουν αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων κατά 25%, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως το βορειοδυτικό Τσεντσόου, θα παρατηρηθεί ευρύτερη και διαρκής ξηρασία.