Προβληματισμό, αντιδράσεις, σκεπτικισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει ο φημολογούμενος διορισμός του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζωρτζ Τσούνη ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σε μια τέτοια προοπτική αντιτίθενται τόσο ισχυρά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όσο και η ιεραρχία του State Department.
Η φήμη για τον διορισμό του Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης κυκλοφορεί καιρό, αλλά άπαντες απέφευγαν να την αναπαράγουν από φόβο μήπως αποτελεί “μπανανόφλουδα” ή μην προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αφού σύρθηκε επί μακρόν στα παρασκήνια Ουάσιγκτον και Αθηνών τώρα, η φήμη αποκτά υπόσταση μέσω διαρροών στο Associated Press.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η διαρροή προέρχεται από το περιβάλλον Μπάιντεν, θέλοντας να δοκιμάσει το traction ενδεχόμενου διορισμού ή από τους αντιμάχους σε μια προσπάθεια να την “κάψουν” πριν αναγγελθεί ή καταστεί αναπόδραστη.
It smells trouble
Μια τέτοια υποψηφιότητα, πάντως, είναι διαπιστωμένο ότι παρουσιάζει πολλαπλά προβλήματα. Κατ αρχάς, φαίνεται ότι αποτελεί “ανταλλαγή”, κινείται έξω από τη διπλωματική ιεραρχία και έχει περιορισμένες προσβάσεις εκτός Λευκού Οίκου. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα, ιδιαίτερα στη φάση που τώρα βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς απαιτείται διαρκής υπηρεσιακή κινητοποίηση για την ασφάλεια της περιοχής, περισσότερο απ όσο η απευθείας πολιτική πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.
Τον χρεώνουν στον Μενέντεζ
Ενδιαφέρον έχει ότι οι πηγές που μίλησε το Associated Press χρεώνουν την υποψηφιότητα Τσούνη στον γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός για τη σθεναρή του στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ συνέστησε τον κ. Τσούνη για τη θέση στην Αθήνα στο πλαίσιο των προτάσεών του για τους πρέσβεις των ΗΠΑ, έχοντας αυξημένη επιρροή ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
Ο κ. Τσούνης είναι ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels, ενώ είναι στον κατάλογο των χορηγών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η εταιρία του έχει την ιδιοκτησία και λειτουργία των ξενοδοχείων Hilton, Marriott και Intercontinental στη Νέα Υόρκη, το Νιου Χάμσαϊρ, την Πενσιλβάνια και το Ρόουντ Άιλαντ.
Κακό track record
Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα τοποθέτησης του 53χρονου ομογενούς στην αμερικανική πρεσβεία στη Νορβηγία.
Τότε, ο Τσούνης αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του αφού η τοπική κοινότητα Αμερικανών κινητοποιήθηκε εναντίον του, ενώ ο ίδιος δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τη Νορβηγία.
Η επαναφορά της υποψηφιότητας Τσούνη, αυτή τη φορά από τη διοίκηση Μπάιντεν και με στόχο την Ελλάδα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις και εντάσεις, κάτι που δεν συνάδει με την αποστολή που μια τέτοια υποψηφιότητα θα έπρεπε να επιτελεί.