Η πανδημία από ότι φαίνεται όχι μόνο δεν εμπόδισε το εμπόριο ανθρώπων, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία, το ευνόησε.
Ενώ με μια πρώτη ματιά, τα σύνορα έκλεισαν και τα ταξίδια υπάγονταν σε αυστηρούς περιορισμούς. Η αυξημένη αστυνομική παρουσία στα μεθοριακά περάσματα και τους δρόμους υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για sex και κάθε είδους trafficking. Εκ του αποτελέσματος, μάλλον το αντίθετο επιτεύχθηκε… το trafficing έγινε πιο υπόγειο, ενώ η οικονομική κρίση οδήγησε και άλλους ανθρώπους στη φτώχια, από τη μια και ο εγκλεισμός αύξησε τη ζήτηση για… “εμπόρευμα”.
Επομένως, οι διακινητές παγκοσμίως επωφελήθηκαν από τις ιδιαίτερες συνθήκες. Προσαρμόζοντας τις τακτικές τους, ειδικά με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών βρέθηκαν στην αιχμή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πανδημία επηρεάζει την ικανότητα των Αρχών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στα θύματα trafficking, λόγω των περιορισμών που έθεσαν εκτός λειτουργίας τις περισσότερες δομές.
Όπως προκύπτει, ο κορονοϊός έχει επιδεινώσει την κατάσταση, διογκώνοντας τις συστημικές και βαθιά παγιωμένες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που είναι και οι βασικές αιτίες για την ανάπτυξη όλων των μορφών human trafficing.
Η Ελλάδα
Προβληματισμό προκαλεί και η αναφορά της έκθεσης στην Ελλάδα όπου αναφέρει ότι η χώρα δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές -αν και έχει κάνει πρόοδο- για την αντιμετώπιση του sex trafficking. Το Crisis Monitor θα αναδείξει ξεχωριστά το θέμα.
Τα στοιχεία
Αυτή η τάση εντοπίστηκε και από το State Department το οποίο δημοσίευσε την προηγούμενη Πέμπτη την ετήσια έκθεσή του για το human trafficking. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τους κινδύνους έκθεσης σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, για τους ευάλωτους και περιθωριοποιημένους πληθυσμούς.
Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξαν 9.877 διώξεις για αδικήματα human trafficking για το 2020 με μόλις 3.969 καταδίκες. Αυτή και μόνο μείωση των συλλήψεων δεν αποδεικνύει πως μειώθηκε και η ροή του sex trafficking. Απλά υποκρύπτεται υπό τον μανδύα των περιοριστικών μέτρων.
Υπάρχουν όμως και υπόρρητα συμπεράσματα. Η ταυτόχρονη μείωση της κινητικότητας του γενικού πληθυσμού, αύξηση της αστυνομικής παρουσίας και του τζίρου του human traficking δείχνει ότι… οι Αρχές έχουν περισσότερα blind spots…