Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας με έμφαση στη διάρθρωση στο Αρχηγείο, προωθεί ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κινήσεις που αν και έχουν εγκριθεί υπηρεσιακά εν τούτοις εγείρουν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους.
Να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που δημιουργεί το αίσθημα ανεπάρκειας της αστυνομίας, προκειμένου να προωθήσει ένα αμφιλεγόμενο και ελλιπώς φωτισμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αστυνομίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ολοκλήρωσε ένα πλαίσιο αλλαγών στη διοικητή δομή της Αστυνομίας, στην εκπόνηση του οποίου συμμετείχε ενεργά και η Ernst Young (EY). Ο τρόπος που έχει επιλεγεί για την επικοινωνία του θέματος όμως δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Εμφαση στη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας, στην εξωστρέφεια και επικοινωνία με τους πολίτες, καθώς και στην αναδιοργάνωση του πλαισίου εκπαίδευσης των αστυνομικών δίνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες σε τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πηγές του υπουργείου που επικαλείται η “Καθημερινή” αναφέρουν προωθούν το αφήγημα ότι οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες και απαντούν στη νέα πραγματικότητα των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της “Καθημερινής” οι πηγές υποστηρίζουν ότι
“ζούμε πλέον σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, όπως συνέβη με όσα είχαν διαδραματιστεί στα χερσαία σύνορα του Εβρου το 2020, με τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό της Μόριας το φθινόπωρο του ίδιου έτους και την πανδημία της COVID-19, γεγονότα που υπερβαίνουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό της ελληνικής Αστυνομίας. Με το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός σε επίπεδο υπουργείου ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενιαία πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, συντονισμό στη διαχείριση κρίσεων, θα ασχολείται με ζητήματα διεθνούς διπλωματίας και με θέματα εξωστρέφειας”.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τί εννοούν οι πηγές όταν λένε ότι “θα ασχολείται με ζητήματα διεθνούς διπλωματίας και με θέματα εξωστρέφειας”.
Η νέα δομή
Παράλληλα, άλλος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αλλαγή της δομής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Οι Διευθύνσεις θα μειωθούν από 43 σε 35. Οι σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνουν τον ενιαίο επιτελικό σχεδιασμό, την αξιοποίηση έρευνας και τεχνολογιών σε κάθε υπηρεσία, τη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας καινοτομίας και υπηρεσιών διοίκησης με σταθερή αξιολόγηση δράσεων και σχεδιασμό επιχειρήσεων.
Πρόθεση του υπουργείου είναι να προωθηθεί ένας πιο συνεργατικός και οργανωμένος σχεδιασμός σε πιο σύνθετα θέματα που δεν διακρίνονται αμιγώς σε ζητήματα ασφάλειας ή τάξης. Αλλος άξονας του νομοσχεδίου είναι η προσαρμογή στις νέες τάσεις της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Θα ενοποιηθούν υπηρεσίες νέων μορφών βίας όπως: πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, καταπολέμηση των διακρίσεων και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ριζική αναμένεται να είναι και η αναδιάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας, η οποία βασίστηκε σε προτάσεις καθηγητών ΑΕΙ.
Προβλέπεται η συγχώνευση πέντε επιτελείων και 14 τμημάτων σε μία κεντρική υπηρεσία και θα καθιερωθεί ένα επιστημονικό συμβούλιο. Θα δοθεί έμφαση στη διά βίου μάθηση και θα λειτουργήσουν νέα ειδικά σχολεία για ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες. Θα αναβαθμιστούν προγράμματα σπουδών, θα δοθεί έμφαση στην ποιότητα και θα καθιερωθούν διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Ολες οι αλλαγές έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από το συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ.