Την απόφαση να διακόψει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, επιτρέποντας ωστόσο τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση, σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα, αντιστρέφοντας προγενέστερη απόφασή της και αντιβαίνοντας τις κατευθύνσεις του EMA.
Η επιτροπή εισηγείται εμβολιασμό με το ΑstraZeneca μόνο για τους άνω των 60 τόνισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Επίσης, ανέφερε ότι κανονικά μπορούν να λάβουν τη β’ δόση όσοι έχουν κάνει την πρώτη με εξαίρεση εκείνους που είχαν σοβαρές παρενέργειες και ιδίως θρομβώσεις.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου
«κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός ενώ από επιδημιολογικής πλευράς η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης. Προ δυο μηνών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid κι από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλια της AstraZeneca».
Επικίνδυνες πρακτικές
Η απόφαση της Επιτροπής αν και γίνεται προσπάθεια να περάσει χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση, είναι προδήλως ανακόλουθη και αντιστρέφει προηγούμενες αποφάσεις, αντιβαίνοντας ταυτόχρονα στις αιτιάσεις που είχαν έως τώρα δοθεί για τη χρήση του από τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, παρά την πληθώρα ανεπιθύμητων παρενεργειών, ακόμα και θανάτων.
Υπ αυτό το πρίσμα, είναι προφανές ότι ρόλο στην αλλαγή της απόφασης της Επιτροπής Εμβολιασμών δεν έπαιξε η αλλαγή του προφίλ ασφαλείας του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά η επάρκεια εμβολίων στη χώρα. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η επιτροπή έλαβε αποφάσεις οριακού σημείου, αντιμεταθέτοντας ευθύνες και ρίσκο στον EMA και στους πολίτες. Κατ επέκταση, η Επιτροπή Εμβολιασμών επιχείρησε να καλύψει την κυβερνητική ανεπάρκεια στην εξασφάλιση απαραίτητων δόσεων από τα εμβόλια με μεγαλύτερη ασφάλεια, υποχρεώνοντας πολίτες που είχαν de facto αυξημένο κίνδυνο να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είχαν παγώσει ή περιορίσει δραστικά τις ηλικίες που εμβολιάζονταν με το AstraZeneca. Στην Ελλάδα όμως, αντ αυτού υπέρξε τεράστιο bullying κατά όσων δεν ήθελαν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο και ένα διαρκές shaming campaign. Οι πρακτικές αυτές, εκτός από τις προφανείς νομικές παραβάσεις, υπονόμευσαν τη δυναμική του εμβολιασμού, αυτή δηλαδή που η Επιτροπή και το υπουργείο Υγείας είχαν ευθύνη να εντείνουν.