Κινητικότητα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του νέου ξεσπάσματος βίας από το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα αναπτύσσει η αστυνομία, εστιάζοντας στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και τμημάτων. Μέχρι στιγμής, όμως, οι αλλαγές εξαγγέλλονται μέσω διαρροών και παρουσιάζονται με δημοσιεύματα που περιπλέκουν την ήδη δυσλειτουργική δομή της ΕΛ.ΑΣ.
Να αντιμετωπίσει την έλλειψη οργάνωσης στην αστυνομία με τη δημιουργία Task Force για το Οργανωμένο Έγκλημα επιχειρεί τώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
- Η διάρθρωση και η θέση στο ήδη σύνθετο και απαρχαιωμένο οργανόγραμμα της Αστυνομίας αναμένεται να αποτελέσουν προκλήσεις.
- Η ταχύτητα λήψης πολιτικών και επιχειρησιακών αποφάσεων καθώς και η απουσία δικαστικού λειτουργού υπονομεύουν τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με διαδοχικά ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή, αρχικά ο σχεδιασμός που υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας. Τώρα, με νεότερο δημοσίευμα προκρίνεται η λύση της δημιουργίας διατμηματικής Task Force στο πλαίσιο της Ασφάλειας αλλά και με την ενεργό συμμετοχή της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών.
Ανεξαρτήτως της λύσης που τελικά θα επιλεγεί, είναι προφανές ότι η λειτουργική δομή της αστυνομίας αδυνατεί να ανταπεξέλθει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε πλήγματα από το οργανωμένο έγκλημα. Σήμερα, η Ασφάλεια είναι οργανωμένη σε υποδιευθύνσεις και τμήματα.
Στο δημοσίευμα η Task Force φαίνεται ότι επιταχύνεται από τον κύκλο βίας που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό καταδεικνύει όμως ότι η ΕΛ.ΑΣ τελούσε εν αγνοία για το μπαράζ δολοφονιών. Ήτοι, η αστυνομία δεν είχε αντιληφθεί την καταιγίδα.
Στην περίπτωση του οργανωμένου εγκλήματος, όμως, το ανθρωποκτονιών που εμπλέκεται νομοτελειακά, αποτελεί τμήμα που ανήκει σε διαφορετική υποδιεύθυνση. Επίσης, η διεύθυνση πληροφοριών (σσ το κέντρο παρακολουθήσεων) εντάσσεται σε άλλη υποδιεύθυνση, εκτός της Ασφάλειας και αναφέρεται στον αρχηγό.
Η Task Force
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής στην Task Force κατά του οργανωμένου εγκλήματος θα συμμετέχουν κλιμάκια από τις υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Αστυνομικούς θα διαθέσουν ακόμα η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών, η Οικονομική Αστυνομία και το Ηλεκτρονικό Εγκλημα. Επικεφαλής της άτυπης Task Force θα είναι ο διοικητής της Ασφάλειας Πέτρος Τζεφέρης.
Ωστόσο, το εγχείρημα που τώρα ονομάζεται “ελληνικό FBI” στερείται ξεκάθαρης οργανωτικής δομής και εξειδίκευσης. Η ανάθεση της επιστασίας στον επικεφαλής της Ασφάλειας λύνει το δικαιοδοτικό ζήτημα, όχι όμως το επιχειρησιακό και πρακτικό. Με δεδομένο ότι η Task Force δεν αποτελεί νέα υποδιεύθυνση αλλά ομάδα εργασίας, αυτό συνεπάγεται ότι οι διευθυντές θα απονείμουν σε αυτή προσωπικό που δεν θεωρούν άμεσα αναγκαίο. Επίσης, ζήτημα υπάρχει με τη διαδικασία χρήσης των πληροφοριών, διεύθυνσης των ερευνών και διεξαγωγής των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αποστολή της Task Force θα είναι η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για τη δράση των λεγόμενων «νονών της νύχτας». Σε δεύτερη φάση η αντληθείσσα πληροφόρηση θα διοχετεύεται στις επιχειρησιακές μονάδες της Ασφάλειας (σσ τμήματα ασφαλείας). Στόχος είναι να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών και ταυτόχρονα να βελτιωθεί το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο συλλογής των πληροφοριών -αναφέρεται- ότι οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν διασυνδέσεις και “αδύναμους κρίκους” μέσω από τα κοινωνικά δίκτυα, γι αυτό άλλωστε θα συμμετάσχουν στην Task Force και στελέχη από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Τα προβλήματα
Ερωτηματικά προκαλεί και η απουσία παράγοντα της Δικαιοσύνης, κάτι που θα διασφάλιζε την αποτελεσματικότητα των ερευνών και την ισχύ των στοιχείων, ενώ θα συνέβαλλε στην ορθή σύσταση των δικογραφιών. Με δεδομένο μάλιστα ότι σχετικός φάκελος έχει εγχειρηθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, η απουσία δικαστικού λειτουργού που θα είχε την επίβλεψη των ερευνών προβληματίζει.
Από τη στιγμή μάλιστα που ο Άρειος Πάγος έχει ενεργοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και διασύνδεση με την Task Force δεν υπάρχει, τότε είναι πιθανό για το ίδιο θέμα να διενεργούνται παράλληλες έρευνες από συγγενείς υπηρεσίες. Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρχει σπατάλη ανθρωπίνου δυναμικού. Παράλληλα, η διάχυση αρμοδιοτήτων οδηγεί πολλές φορές σε διαρροές πληροφοριών και υπονομεύουν τις έρευνες.