Σκηνικό αντιφάσεων ενδεικτικό της υποβόσκουσας έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και της προσπάθειας αμφότερων πλευρών να ελέγχουν τη δημοσιότητα γύρω από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει στηθεί στη Θράκη.
Η ελληνική πλευρά κατέβασε το επίπεδο της επίσκεψης, επιλέγοντας να μην αποστείλει διπλωματική ή πολιτική εκπροσώπηση, ενώ από τουρκικής πλευράς εκτός από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, επί τόπου βρέθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, οποίος είχε μεταβεί νωρίτερα για να προετοιμάσει την επίσκεψη. Το σκηνικό αυτό στόχο είχε να περιορίσει και να ελέγξει τη δημοσιότητα, τοποθετώντας απριόρι ότι ειπωθεί εκτός πολιτικής και διπλωματική σφαίρας.
Από τα γεγονότα και τις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αλεξανδρούπολη, προκύπτει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης, αποπροσανατολισμού και σύγχυσης των media και της κοινής γνώμης. Ανακοινώσεις, διαρροές και επαναπρογραμματισμός της ιδιωτικής επίσκεψης, της ατζέντας, των συμμετεχόντων και του προγράμματος, καταδεικνύουν ότι στα παρασκήνια μαίνονταν ένα μπρα-ντε-φερ για τον έλεγχο του επικοινωνιακού αντίκτυπου.
Μηνύματα και… παρασκήνια
Τα σημειολογικά και πολιτικά μηνύματα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και της ιδιωτικής περιοδείας του στη Θράκη δεν ήταν εξ αρχής καλά. Η επίσκεψη ξεκίνησε την επομένη του εορτασμού της επετείου της Άλωσης της Πόλης στην Τουρκία. Εν συνεχεία, όπως είθισται, της επίσης επίσκεψης στην Αθήνα προηγήθηκε η ιδιωτική στη Θράκη.
Για την επίσκεψη στην Θράκη, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν ότι -από τη στιγμή που είναι ιδιωτική- δεν θα γίνουν δηλώσεις. Ωστόσο, το ελληνικό ΥΠΕΞ είτε άφησε, είτε συναίνεσε σε παράθυρο, με αποτέλεσμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναφερθεί σε τουρκική μειονότητα μέσω… Twitter καθώς και στη συνάντηση με τους ψευτο-μουφτήδες. Η τουρκική πλευρά επίσης κάνει λόγο για τουρκικά-μειονοτικά σχολεία, ενώ ο Τσαβούσογλου επέλεξε να συναντηθεί με το Συμβουλευτικό Όργανο της Τουρκικής Μειονότητας, το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο.
Τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν αμέσως από τα ελληνικά media ως προκλήσεις. Αντιστοίχως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται, τυπικά, σε συνάντηση Τσαβούσογλου με την Μουσουλμανική – Τουρκική μειονότητα, καθώς και στο υπόλοιπο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Anadolu ο Τσαβούσογλου έθεσε θέμα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας και υπολόγισε την μειονότητα σε 150,000 άτομα.
Από ελληνικής πλευράς τα “αντίμετρα” που είχαν προβλεφθεί εστιάζονταν στον περιορισμό της πρόσβασης των ελληνικών media κατά την επίσκεψη στα μειονοτικά σχολεία. Έτσι, οι δύο πλευρές αποφεύγουν την cross αναμετάδοση σχολίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση. Βέβαια, η απαγόρευση αυτή προκάλεσε ένταση και δημοσιεύματα από τα ελληνικά media, τα οποία εγκαλούν την κυβέρνηση. Η αστυνομία επέτρεψε την πρόσβαση των Τούρκων δημοσιογράφων και όχι των Ελλήνων.
Το timeline της επίσκεψης
Στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στις 10:00, αντί των 11:00 που είχε αρχικά διαρρεύσει, στον αερολιμένα «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης. Από εκεί ξεκίνησε κατευθείαν για την Κομοτηνή, με πρώτη στάση το τουρκικό προξενείο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφτεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ και τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Θα παρατεθεί γεύμα στο χωριό Θάμνα.
Φτάνοντας στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, τον Τσαβούσογλου καλωσόρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίς Σεντάτ Ονάλ, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργιν και ο Γενικός Πρόξενος στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου , χωρίς την συνοδεία Έλληνα Διπλωμάτη μετέβη από τον Κρατικό Αερολιμένα Αλεξανδρουπόλεως οδικώς στην Κομοτηνή με πρώτο προορισμό το Τουρκικό Προξενείο στις 11 .15 όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία της μειονότητας. Εκεί είχε συνάντηση με τους παράτυπους αλλά εκλεγμένους από την κοινότητα Μουφτήδες, Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.
Δηλώσεις
Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ενώ δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους.
Το σημαντικό είναι η ανθρωπότητα, είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο και προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες ειναι ό,τι πιο σημαντικό, σημείωσε. Ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.
Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Το γεύμα
Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, εξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στο γεύμα του Τούρκου ΥΠΕΞ συμμετείχαν και οι Έλληνες Βουλευτές της Μειονότητας .Καλεσμένοι στο γεύμα, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάσογλου, οι Ιμπράημ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.