Οι συζητήσεις για την αλλαγή νομισματικής πολιτικής έχουν πλέον ξεκινήσει. Η προοπτική μείωσης των αγορών στοιχείων ενεργητικού που σήμερα ανέρχονται τουλάχιστον στα 120 δισ. τον μήνα είναι τώρα ρεαλιαστική και επιβεβλημένη. Καθώς τα στοιχεία που δημιοσιεύονται δείχνουν ότι οι συνθήκες ωριμάζουν και το παράθυρο ευκαιρίας για φθηνό χρήμα και επιδοτούμενο ρίσκο κλείνει, οι αγορές θα αναγκαστούν να αποτιμήσουν τις αλλαγές αυτές στις τιμές, μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.
Στοιχεία που θα πιστοποιήσουν την πληθωριστική έκρηξη στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται να αναγκάσουν τη Fed να μειώσει το ρυθμό αγορών στοιχείων ενεργητικού ή ακόμα να προϊδεάσει για ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής προσεχώς, αναμένεται να δημοσιευθούν την προσεχή εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και η Καταναλωτική Πίστη του Μίτσιγκαν. Αμφότερες οι μετρήσεις αναμένεται να δείξουν αισθητή βελτίωση. Ο μεν πληθωρισμός αναμένεται να υπερβεί το όριο της Fed που τίθεται στο 2%, σκαρφανώλοντας στο 3,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011. Το καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να εμφανήσει την υψηλότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο του 2020, επιστρέφοντας δηλαδή στα προ κορονοϊού επίπεδα.
Ενδεχόμενη μεταβολή της πολιτικής της Fed, ή ένδειξη επανεξέτασής της, θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και στις ισοτιμίες διεθνώς. Ήδη, υπό την προσδοκία hedge funds ετοιμάζονται για κινήσεις arbitrage, ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε χρυσό, πετρέλαιιο και κρυπτονομίσματα.
Μεταβλητότητα και αντιδράσεις
Σε αυτή τη φάση, η μεταβλητότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως άλλωστε πιστοποιεί και ο σχετικός δείκτης VIX, το Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο, που καταγράφει την μεταβλητότητα στη Wall Street. Αυτό όμως θα μπορούσε να μεταβληθεί άρδην στην προσδοκία αλλαγής των συνθηκών ρευστότητας.
Ήδη, απόφαση να ελαττώσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ έπραξε προσφάτως το αντίθετο, εντατικοποιώντας τις παρεμβάσεις της.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι αναπόφευκτα οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αλλάξουν νομισματική πολιτική. Ιδιαίτερα τώρα που τα κεφάλαια από τα δύο νομοσχέδια Μπάιντεν που ανέρχονται στα 4,3 τρισ. θα αρχίσουν να ρέουν στην οικονομία.
Οι αγορές, αργά ή γρήγορα θα αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής πολιτικής. Η αφθονία ρευστότητας στο σύστημα και η συνεχιζόμενη παροχή φθηνών πιστώσεων έχουν έως τώρα καθυστερήσει, ετεροχρονήσει και αμβλύνει τις αντιδράσεις των επενδυτών. Αυτό ε΄ναι αποτέλεσμα της risk-sharing πολιτικής που εμπεδώνεται από τα ισχύοντα μέτρα ανακούφησης. Το ρίσκο παραμένει και καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιχειρήσουν την απεξάρτηση των οικονομιών από τον αναπνευστήρα, οι αντιδράσεις των αγορών θα γίνονται ολοένα και πιο βίαιες.