Σε εκ βάθρων εταιρικό ανασχηματισμό οδηγούνται τα ΕΛΠΕ, καθώς διοίκηση και βασικός μέτοχος επιζητούν την ευελιξία και την προσέλκυση κεφαλαίων. Σε αυτό το πλαίσιο αλλάζει τόσο η εταιρική δομή, όσο και η… βιτρίνα της εταιρίας. Στόχος είναι η ευθυγράμμιση με τις νέες προκλήσεις που απορρέουν από την πράσινη ενεργειακή ατζέντα.
Οι ανακατατάξεις, αν και δεν περιλαμβάνουν κινήσεις σε μετοχικό επίπεδο, αναμένεται να οδηγήσουν στον περαιτέρω περιορισμό της επιρροής του Δημοσίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο μετασχηματισμός θα είναι ριζικός και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται -με αυξημένες πιθανότητες- το… rebranding. ήτοι η αλλαγή ονόματος.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ προωθεί ταυτόχρονα νέα εταιρική δομή και επενδυτικό σχέδιο-μαμούθ. Ο συνδυασμός αυτός θα οδηγήσει στην πλήρη μετάλλαξη του οργανισμού. Από εταιρία πετρελαιοειδών, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη εξελιχθεί σε ενεργειακό όμιλο. Επόμενο στάδιο είναι η ενίσχυση του κυκλικού χαρακτήρα, η ανεξαρτητοποίηση της διοίκησης και η βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης υιοθετείται το τραπεζικό μοντέλο, με την απόσχιση των κλάδων και την δημιουργία holding. Έτσι, αυξάνονται οι θέσεις στα διοικητικά συμβούλια, διαφοροποιούνται οι αρμοδιότητες και θεσπίζονται διακριτές διαδικασίες λογοδοσίας, ενισχύοντας τη διαφάνεια. Η νέα εταιρική δομή απαιτεί και νέα κουλτούρα. Τη σημειολογία αυτή αναδεικνύει άλλωστε το σχέδιο “Vision 2020-2025”, όπως αποκαλείται το project του μετασχηματισμού.
Όσον αφορά στο rebranding το όνομα ΕΛΠΕ θα διατηρηθεί, αλλά στο σκέλος της διύλισης, το οποίο όμως δεν θα είναι πλέον κυρίαρχο στην εικόνα του ομίλου. Το όνομα που αναζητείται -και πιθανώς έχει ήδη επιλεγεί- θα εστιάζει στην Ενέργεια -ως έννοια-, την Ανάπτυξη -ως δυναμική- και το Περιβάλλον, ως βάση. Η αναβάπτιση θα είναι σε συνάρτηση με την προσδοκώμενη -όχι την παρούσα- ισορροπία των μονάδων και την δυναμική εισροής εσόδων και επενδύσεων.
Παράλληλα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν εκπονήσει σχέδιο επενδύσεων της τάξης των 3,5-4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO Ανδρέας Σιαμισίης, Το 50% των κεφαλαίων αυτών θα διοχετευθούν σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Οι αλλαγές
- Βελτίωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της αναβάθμισης των καυσίμων. Αυτό περνάει μέσα από τις νέες τεχνολογίες, για τις οποίες ήδη έχουν επενδύσει να ΕΛΠΕ, ενώ έχουν εκπονήσει σχέδιο διαρκούς μετεξέλιξης για τα επόμενα 20+ χρόνια.
- Απόσχιση και διαχωρισμός των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της αναβάθμισής τους. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα επενδύσεων τάξης των 2 δισ. το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω το ήδη υπάρχων χαρτοφυλάκιο.
- Μετασχηματίζεται και αναδιαρθρώνεται ο όμιλος top-to-bottom. Αυτό εξειδικεύεται ως εξής:
- δημιουργία Holding
- ανεξαρτητοποίηση και απόσχιση κλάδων
- αναβάθμιση των ΑΠΕ σε αυτόνομη εταιρική μονάδα
- Αλλαγή μεγέθους του ΔΣ και ρόλων. Εμπλουτισμός με ανεξάρτητα μέλη και προσθήκη γυναικών (σήμερα στο ΔΣ των ΕΛΠΕ δεν συμμετέχουν γυναίκες). Έμφαση στα ανεξάρτητα μέλη.
- Περαιτέρω καθετοποίηση στην εμπορία
- Ενίσχυση της αναγνωρισημότητας στο λιανεμπόριο
- διαφοροποίηση της εταιρικής εικόνας. Όπερ σημαίνει ότι εξετάζεται ακόμα και η αλλαγή ονόματος, ώστε να δοθεί έμφαση στην ενέργεια και την εξέλιξη και να περιοριστεί το στίγμα του πετρελαίου.
Μέσα από την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, θα επιχειρήσει να προσελκύσει νέα κεφάλαια και συμπράξεις, ανά τομέα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ενίσχυση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης και η αποτελεσματικότερη διαχείριση ρίσκου. Η εταιρική δομή του ομίλου υπό τη σκέπη μιας holding επιτρέπει την δραστηριοποίηση και σε άλλους τομείς, με μεγαλύτερη ευελιξία και αμεσότητα στην υλοποίηση.