Εντείνεται έτι περαιτέρω η κινητικότητα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη, καθώς αμέσως μετά τη δεύτερη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη χώρα, στην Αθήνα μεταβαίνει την Τετάρτη 14 Απριλίου ο ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κ. Mohamed al-Menfi.
Την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κ. Mohamed al-Menfi.
Συγκεκριμένα, στις 10:20 π.μ., θα τον υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σήμερα, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Βεγγάζη όπου είχε σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας, κυρίως από την πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ. Παρ’ όλα αυτά, ο Νίκος Δένδιας δεν συναντήθηκε με τον ίδιο τον Χαφτάρ, κίνηση με υψηλή σημειολογική αξία.
Μέσα σε δύο εβδομάδες οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει επισκέψεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που δεν είχαν για χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με τη στάση αυτή να εδραιώσει και να διευρύνει την επιρροή της σε μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών στη χώρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Λίβυιο ομόλογό του, καθώς και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.
Στόχοι και απειλές
Κεντρικός στόχος της Ελλάδας είναι η ακύρωση του τουρκολυβυικού Μνημονίου, ή το πάγωμα του. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θέλει να προλάβει προσπάθειες της κυβέρνησης της Λιβύης να προωθήσει τη συμφωνία με την Τουρκία για κύρωση στη Βουλή. Χωρίς το βήμα αυτό το τουρκολιβυικό Μνημόνιο στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης και μπορεί να αναιρεθεί.
Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον καταστεί νόμος του κράτους της Λιβύης, η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε de facto τη ρήτρα αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, δημιουργώντας τετελεσμένα.
Κρίσιμες στιγμές, αυξημένο ρίσκο
Οι στιγμές είναι κομβικές, οι διεργασίες πολυεπίπεδες και οι παραστάσεις δεν επαρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Δεδομένο είναι ότι η υπερδραστηριοποίηση της Ελλάδας στη Λιβύη είναι βασικός παράγοντας που πυροδοτεί την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο.
Η διαμόρφωση αυτή δεν ήταν σαφής ότανη Άγκυρα το νέο κύκλο έντασης στο Αιγαίο. Τώρα, όπως όλα δείχνουν η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει ως προς τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο.